Slovenija
22 ogledov

Spet o 14 pokrajinah

Predlog o 13 pokrajinah in Ljubljani kot samostojni pokrajini so državni svetnik Žurnal24 main
Koalicijski poslanci brez DeSUS bodo v četrtek vložili predlog za spremembo pokrajinskega zemljevida, o katerem naj bi se odločalo na posvetovalnem referendumu.

Poslanci SDS, SLS in NSi bodo odboru za lokalno samoupravo predstavili nov predlog pokrajinskega zemljevida. Osrednjo slovensko pokrajino bi razdelili na dve: Kamniško-Zasavsko (pridružili bi ji občine Medvode, Vodice in Mengeš) in Notranjsko-Dolenjsko, ki bi se lahko imenovala tudi Južnoslovenska. Kot nam je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je predlog oblikoval on, z njim pa so se strinjali tudi minister Ivan Žagar in omenjene poslanske skupine.

Razlog: občinski interesi
Na vprašanje, zakaj je prišlo do spremembe, Tanko omenja interese občinskih svetov. Pri tem pa pojasnjuje, da se jim je Osrednjeslovenska pokrajina zdela preprosto preveč raznolika in prevelika.

"Imamo vsaj 45 glasov"

Čeprav je DeSUS včeraj umaknil svoj podpis izpod predloga za referendum, Tanko pričakuje, da bo referendum kljub temu razpisan. "Ne potrebujemo večine vseh poslancev, ampak samo večino navzočih," pravi in opozarja, da ima koalicija brez DeSUS 45 glasov. "Vsaka stranka se opredeljuje sama," pravi Tanko, ki obžaluje, da je poslanska skupina DeSUS umaknila svoj podpis.

Popovič: enotna Primorska
Koprski župan Boris Popovič pa predlaga, naj volivci odločijo tudi, ali bo Primorska enotna pokrajina. Pri tem ima tudi podporo pristojne komisije državnega sveta. Tanko odgovarja: "Imamo poslance iz teh območij, naj oni povedo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.