Slovenija
17 ogledov

Spet o Resnici o Patrii

Burglund_Reuters Žurnal24 main
Milijon in pol.
Po skoraj treh letih se bo začela obravnava v tožbi Janeza Janše proti Magnusu Berglundu.

V petek bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani prva obravnava v tožbi Janeza Janše proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu ter televiziji YLE, ki je predvajala oddajo Resnica o Patrii. Zaradi trditve, da je pri sklepanju poslov s Patrio prejel podkupnino, Janša zahteva milijon in pol evrov odškodnine. 

Berglund službeno zadržan
Berglunda in predstavnika YLE na petkovo obravnavo zaradi “službene zadržanosti” ne bo, je potrdil odvetnik Andrej Kirm. “To pomeni, da se ne želi soočiti svojimi lažnjivimi izjavami,” meni Janševa pooblaščenka Nina Zidar Klemenčič. Berglundovi odvetniki sodišču predlagajo zaslišanje na Finskem ali preko videokonference.

Popuščanj ne bo
Sodišče bo na prvi obravnavi najprej predlagalo poravnavo. “Ta je naše strani možna le, če vse stranke v celoti prekličejo izjave, se javno opravičijo in se dogovorimo o odškodnini, “ pravi Zidar Klemenčičeva. “Vrhovno državno tožilstvo je vložilo obtožni predlog proti Janezu Janši in drugim, kar potrjuje navedbe izrečene v oddaji Resnica o Patrii. Preiskava se je začela ravno na podlagi teh navedb, “ pa pravi Kirm in dodaja, da bi bila poravnava možna le, če bi tožnik tožbo umaknil.

Izgubil volitve
Resnica. Oddajo Resnica o Patrii so na finskem predvajali septembra 2008, tik pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Janša nato izgubil. V oddaji sta nastopila tudi nekdanji generalni direktor policije Bojan Potočnik ter direktor sistemske tehnike Milan Švajger, ki ju Janša prav tako toži. Civilno tožbo je odvetnica Zidar Klemenčileva leta 2008 najprej vložila na novomeško sodišče, ki se je izreklo za krajevno nepristojno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.