Slovenija
3 ogledov

Spet o stavbi NPU

Nacionalni preiskovalni urad Boštjan Tacol
Februarja lani je prostore NPU uradno odprl tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Najem. Nova vlada bo od trenutne, ki opravljala le še tekoče posle, prevzela tudi odločanje, kako naj preoblikuje pogodbo za najem prostorov v stavbi, v kateri deluje policijski Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ne glede na to pa je vlada Boruta Pahorja ministrstvu za finance in ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) naložila, naj – tudi v pomoč svojim naslednikom – pripravita vso potrebno podlago, iz katere bo razvidno, ali je za državo najugodnejši odkup stavbe, odpoved pogodbe ali drugačna najemna pogodba.

Najprej vprašali Šoltesa

"Da bi se ti postopki izpeljali brez vsakršnega dvoma o spoštovanju zakonov ali da ne bi ponovili kakšne napake, je MNZ o tako zastavljeni proceduri priprave dokumentacije še pred današnjim odločanjem vlade pridobilo predhodno mnenje računskega sodišča. Ugotovili so, da je postopek skladen z njihovimi izhodišči in priporočili," pojasnjuje Aleš Zalar, ki opravlja delo notranjega ministra.

Njegova predhodnica Katarina Kresal je položaj namreč zapustila prav zaradi očitkov o negospodarnem najemu prostorov za potrebe države pri njenem znancu Igorju Juriju Pogačarju, ki sta ga preverila tako računsko sodišče (RčS) kot Komisija za preprečevanje korupcije. RčS, ki ga vodi Igor Šoltes, pa je vladi takrat svetovalo, naj preveri možnosti, da bi država stavbo od Pogačarjevega Ram Investa odkupila.

"Kolikor mi je znano, je lastnik stavbe že zdavnaj podal ponudbo za odkup stavbe, a je ta rok že zdavnaj potekel, zato ponujena cena niti ni pomembnaa," pa Zalar odgovarja, koliko lastnik zahteva za stavbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.