Slovenija
23 ogledov

Spet straši legionela

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Za pojav legionele v vodovodnem omrežju stare stavbe C in teleradioterapije na Onkološkem inštitutu (OI) sta kot kaže odgovorna starejša črpalka za vodo in zaprt ventil za toplo vodo.

Oba problema so danes že odpravili, je pojasnila generalna direktorica OI Ana Žličar. Poleg tega so povečali koncentracijo klora v vodi ter začeli s toplotnimi šoki. Po uvedbi teh ukrepov se je tudi temperatura vode na vseh merilnih mestih spet dvignila v želene okvire, torej na pipi vsaj čez 50 stopinj Celzija.

Žličarjeva je poudarila, da pojav legionele ni povezan z zadnjimi adaptacijami na stavbi C, temveč le prenizka temperatura vode v omrežju, kar pripisujejo kotlu in ventilu.

Na vprašanje, ali drži, da so bile ob prenovi stavbe C uporabljene enake cevi, kot v novem objektu – te so se kasneje izkazale za problematične –, je Žličarjeva  dejala, da o tem ni seznanjena.

Trmasta tegoba
Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke. To pa je poškodovalo kovinske cevi v novi stavbi, da sta se v vodo začela izločati cink in železo.

Težava z vodovodnim omrežjem na inštitutu še danes ni sanirana, minister za zdravje Dorijan Marušič se že od prevzema mandata s predstavniki izvajalcev, podjetja SCT, pogaja o možni rešitvi položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.