Slovenija
31 ogledov

Spet vroče na Mlaki

Novi predlog pozidave Mlake je sicer manj glomazen od prvotnega na fotografiji. Žurnal24 main
Mestna uprava Kranj bo na sredini seji sveta predlagala nov načrt pozidave Mlake.

1.900

ljudi predvideva novi predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za Mlako.

Novi predlog načrta za Mlako predvideva bistveno manjšo pozidavo kakor dolgoročni družbeni načrt iz leta 2003, je pred sredino obravnavo na seji mestnega sveta ocenil kranjski podžupan Stane Štraus.

Spomnimo: mestna uprava je na gozdnatem območju na robu naselja sprva predvidela sosesko za blizu tri tisoč stanovalcev, vendar je načrt naletel na hudo nasprotovanje lokalne skupnosti, prepričane, da bi bila taka poselitev na tem območju prehuda.

Načrti za Mlako

• Prvotni občinski podrobni prostorski načrt za Mlako je predvideval gradnjo za 2.700 ljudi. Obstoječe naselje Mlaka ima okrog 1.500 prebivalcev.

• Investitor gradnje stanovanjskega naselja na Mlaki je Hypo Leasing.

• Seja mestnega sveta, na kateri bodo obravnavali novi predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za Mlako, bo v sredo, 8. julija.

• Načrt predvideva tudi dodatno cesto in sedem krožišč.

Manj blokov ne prepriča
“Manj bo stanovanjskih blokov in nižji bodo, več pa bo stanovanjskih hiš,” je bistvene spremembe načrta strnil Štraus in ocenil, da bo poselitev manjša za tretjino. Za civilno iniciativo so predlagane spremembe sicer pozitiven, vendar še vedno preskromen korak naprej. Še več, član Vojko Šiler ugotavlja, da se predlog skoraj ne razlikuje od različice, ki jo je mestna uprava civilni iniciativi posredovala po prvem valu negodovanj.

Zadržki
Šiler je ponovil znane zadržke: “Ne strinjamo se z gradnjo blokov in gostoto poselitve.” Poudaril je, da bi se naselje povečalo za dvakrat, česar infrastruktura ne bi zdržala, in opozoril, da gre za vaško okolje; prepričan je, da na tem območju dolgoročni načrt visokih gradenj ni nikoli predvideval, pri tem pa bolj kot trditvam mestne uprave verjame spominu starejših krajanov.

Kako naprej
Mestna uprava želi med sprejemanjem načrta očitno pridobiti čim več zaupanja, saj Štraus zagotavlja, da bo javna razgrnitev septembra in ne med poletnimi počitnicami, ko so ljudje odsotni. Opozarja tudi na gradnjo nove infrastrukture (med drugim naj bi investitor postavil nov vrtec), svari pa, da bodo predlaganim načrtom kljub spremembam nasprotovali.

Hočemo pogodbo
O tem, kolikšen obseg gradnje oziroma poselitve so na Mlaki pripravljeni sprejeti, ne želi ugibati, prizadeval pa si bo, da bodo vsi vpleteni podpisali urbanistično pogodbo in se zavezali k izpolnitvi dogovorjenega. “Prihodnje leto so volitve,” je dejal in spomnil na možnost sprememb, a tudi na pogosto slabo seznanjenost vodilnih z obljubami svojih predhodnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.