Slovenija
53 ogledov

Spet zastoj pred Karavankami

Gneča na mejnem prehodu Sečovlje
1/10
zurnal
Zastoji nastajajo na primorski avtocesti, kolone na mejnih prehodih za vstop v državo. Kolona tudi pred Karavankami.

Na cestah po Sloveniji je promet gost, pojavljajo se zastoji; predvsem na ljubljanski obvoznici in na primorski avtocesti.

Pred predorom Karavanke proti Avstriji zastoj dolg dva kilometra in pol. Iz hrvaške strani je proti Dragonji štiri kilometre dolga kolona. Po podatkih prometno-informacijskega centra morajo potniki na mejnem prehodu Dragonja za vstop in izstop čakati pol ure, na prehodih Gruškovje in Starod pa 20 minut za vstop v Slovenijo.

 "V času poletne turistične sezone, posebej pa avgusta, praktično ni dneva, za katerega bi lahko z gotovostjo zatrdili, da ne bo nobene posebne gneče na turističnih koridorjih oziroma na mejnih prehodih

s Hrvaško. Manj prometa, kar sicer v tem času še vedno ne pomeni brez čakanja, je načeloma od ponedeljka do četrtka, vendar so izjema dnevi po podaljšanih vikendih ali pred njimi," opažajo na Prometno-informacijskem centru (PIC).

Idealno v torek in čez Sečovlje

Vsem, ki pa se v teh dneh odpravljajo proti hrvaški Istri, svetujejo kako se izogniti gneči ob vračanju domov. Množica voznikov, ki so se iz Istre denimo vračali pretekli ponedeljek dopoldne so obtičali v več kilometrov dolgih kilometrih pločevine, ki je čakala na izstop iz Hrvaške tako na cestah proti mejnemu prehodu Dragonja kot tudi pred Sečovljami. Ob tem, da so se številni turisti za potovanje v ponedeljek dopoldne odločili izključno zato, da bi se izognili že prej napovedanih gnečah ob koncu vikenda v nedeljo popoldne in proti večeru. Na PIC pravijo, da preprostega recepta, kdaj se je najbolje odpraviti na pot ni možno enostavno sestaviti. "V tem času praktično ni dneva brez zastojev. Če nimate izbire in morate na pot, je boljši čas ponoči, če pa ne marate voziti ponoči, pa čim bolj zgodaj zjutraj. Pomembno je tudi, katero pot si izberemo. Pretekli ponedeljek zjutraj so na primer vozniki, ki so pred 10 uro dopoldne peljali iz Ljubljane proti Kopru in naprej proti Portorožu ter mejnemu prehodu Sečovlje, peljali brez težav. V zadnjem času namreč opažamo, da navigacijske naprave voznike, ki so namenjeni v hrvaško Istro vodijo preko mejnega prehoda Dragonja. Torej, če se hočete izogniti gneči in želite priti na primer na zahodno obalo Istre, pojdite na pot v torek zgodaj zjutraj in izberite mejni prehod Sečovlje," še dodajajo na PIC.

Tujci imajo še vedno svoje potovalne dni

Ob torkih na omenjenih cestah običajno potuje manj tujcev, ki si za potovanje izberejo druge dneve. "Še vedno namreč obstajajo vzorci, ki se jih držijo tudi tuji turisti. Ti so pogojeni z objektivnimi dejavniki. Potujejo ob dnevih, ko so izmene v apartmajih na Hrvaškem, to so običajno sobote, v veliko manjši meri v zadnjem času tudi srede, ob začetku ali koncu šolskih počitnic, med kolektivnimi dopusti in prazniki. Medtem, ko ob množičnem kolektivnem dopustu v Italiji 1. avgusta povečan promet ni več tako zelo izrazit," ugotavljajo na PIC.

Voznike opozarjajo naj raje izberejo tiste mejne prehode po državi, preko katerih tujci praviloma ne izstopajo in vstopajo v Slovenijo. "Pomembno je preveriti, v katerih državah se kdaj začnejo počitnice, saj to vpliva na različne ceste pri nas in na različne mejne prehode. Ko se začenjajo počitnice na primer v vzhodni Evropi ter na vzhodu Nemčije in Avstrije, je najbolj obremenjena smer Šentilj Maribor Ptuj  in mejni prehod Gruškovje. Ko pa se začnejo počitnice v zahodnem delu Avstrije in Nemčije, je več prometa proti Istri preko mejnega prehoda Jelšane in Dragonja, ko se začnejo kolektivni dopusti v Italiji, je zelo obremenjena cesta od Kozine proti mejnemu prehodu Starod,"  svetujejo na PIC.

Vozniki pa naj upoštevajo tudi, da bodo zlasti tujci svoje potovanje prilagodili tudi vremenskih razmeram. "Ob denimo zelo slabi vremenski napovedi za vikend veliko turistov namesto v soboto odide domov že v petek. Tisti, ki so načrtovali vikend na morju, pa gredo tja denimo samo v nedeljo, ko je napovedano lepo vreme," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.