Slovenija
100 ogledov

Zpiz napako popravlja, upokojencem pa se opravičuje

slovenija 31.01.12, ZPIZ, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sloveni Anže Petkovšek
Nekaj več kot štiri tisoč upokojencev, ki so na začetku meseca prejeli napačno odmero dohodnine, ima do 30. aprila čas za pritožbo na davčno upravo.

"Potem, ko bodo Finančni upravi RS (Furs) poslali ugovor, jim bo ta poslala nov informativni izračun dohodnine za leto 2014. Tako bo problem saniran," sporočajo z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovaje (Zpiz) vsem 4276. oškodovanim upokojencem, ki so v začetku aprila prejeli napačno odmero dohodnine. Zpiz je omenjenim upokojencem v petek poslal obvestilo za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine za leto 2014.

Obvestilo vsebuje tudi že izpolnjeni ugovor, ki ga naj upokojenci pregledajo, v primeru uveljavljanja morebitnih drugih olajšav oziroma ugovornih razlogov pa tudi navedejo. Ugovor naj lastnoročno podpišejo in ga v priloženi kuverti najpozneje do 30. aprila pošljejo pristojnemu finančnemu uradu. Naslov je že natisnjen na kuverti. 

Finančna uprava RS (Furs) bo zavezancem na podlagi prejetega ugovora na novo odmerila dohodnino za leto 2014. Če je zavezanec ugovor že vložil, mu bo Furs prav tako izdal novo odmerno odločbo z upoštevanjem pravilnih podatkov o povprečenju prejetega dohodka, pojasnjuje zavod. 

Kot je znano, se je napaka zgodila pri tistih upokojencih, ki so lani od Zpiza prejeli izplačilo 80 odstotkov razlike po Zakonu o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Znesek pri teh zavezancih bi se moral upoštevati kot znesek, ki se povpreči, vendar zaradi pomanjkljivih podatkov pokojninskega zavoda na davčni upravi tega niso storili.

Na Zpizu so se za to napako, kjer je bil posredi človeški faktor, opravičili.

Komentarjev 2
  • pipo444 18:07 20.april 2015.

    V normalni državi, bi državni organ ki je napako naredil, sam popravil napako in se opravičil tistim 4276 upokojencem. Ker ne živimo v normalni državi, državni organ pričakuje da se vseh 4276 upokojencev ne bo pritožilo, pa bo za državo ...prikaži več ostal hasek. Bedno.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:55 20.april 2015.

    seveda se ne bojo pritožil vsi..."pure profit"