Slovenija
81 ogledov

Splača se tankati na Hrvaškem

Tankanje Shutterstock
Ob polnoči bodo cene bencina in dizla znova višje. Gorivo bo dražje tudi na Hrvaškem, a še vedno cenejše kot pri nas.

Tako 95- kot tudi 100-oktansko gorivo se bo podražilo za 2,5 centa. Za liter 95-oktanskega bo treba po novem odšteti 1,507 evra, za liter 100-oktanskega pa 1,525 evra. Poln 50-litrski rezervoar bo tako dražji za 1,25 evra. Več kot 1,50 evra je liter 95-oktanskega bencina doslej stal le od 3. aprila do 1. maja letos.

Nov rekord dizla

Znova se bo podražilo tudi dizelsko gradivo, ki je pred 14 dnevi doseglo rekordno vrednost. Po polnoči bo treba za liter dizla tako odšteti 1,387 evra, poln 50-litrski rezervoar bo v primerjavi z danes 25 centov dražji.

Cene naftnih derivatov se v Sloveniji spreminjajo vsakih štirinajst dni, njihovo gibanje pa je odvisno od cen nafte na svetovnih trgih in tečaja dolar-evro.

Splača se tankati na Hrvaškem

Jutri se bodo podražili tudi naftni derivati na Hrvaškem, a tudi nove cene, o katerih je poročal dnevnik.hr bodo občutno nižje kot pri nas. Poln 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo dobrih pet evrov cenejši kot pri nas, poln rezervoar dizelskega goriva pa slabe štiri evre cenejši kot pri nas. Preračun iz kun v evre smo opravili v spletni menjalnici NLB, tečaj je 7,61 kune za evro. Našemu bralcu so sicer točenje na Hrvaškem preračunali po tečaju 7,48 evra, v tem primeru je poln rezervoar skoraj 4 evre cenejši kot pri nas. Razlike so sicer tudi med črpalkami na Hrvaškem. Čeprav je bila prejšnji teden cena 10,38 evra za liter 95-oktanskega bencina je bila cena na enem od otokov 10,75 kune (1,41 evra), nam je še sporočil bralec.

V Italiji rezerovoar 18 evrov dražji

Bencin je po podatkih AMZS za pet centov pri litru cenejši v Avstriji (cene niso enake na vseh črpalkah), na Madžarskem pa dobra dva centa dražji. Cena dizla v Avstriji je skoraj enaka kot pri nas, na Madžarskem je precej dražji. Italija pa je, kar se cen pogonskih goriv tiče, že nekaj časa razred zase: liter 95-oktanskega bencina stane 1,853 evra, dizla pa 1,748 evra. Za poln rezervoar je treba v Italiji odšteti med 17 in 18 evri več kot pri nas po podražitvi.

Komentarjev 8
  • ghz891 04:45 07.avgust 2012.

    Neka srednja možnost je da se zmeniš s kakšnim sodelavcem ali znancem ki živi blizu tebe in si delita stroške pri souporabi vozila.

  • ghz891 04:40 07.avgust 2012.

    Kaj jamrate, nafte je vedno manj, države v razvoju jo vedno več porabljajo pa še Iranski embargo ki je začel veljat 1. julija se verjetno pozna, globalni trendi cene bencina rastejo v povezavi v nafto. Ja, gospodarski ukrepi so nas ...prikaži več potisnili bolj v revščino in se strinjam da bi lahko bogatejši in bankirji malo več prispevali, vendar smo pač živeli prek svojih zmožnosti z upravljanjem takšnim kot je bilo... Reality check please?

  • Oxxo 19:35 06.avgust 2012.

    In za simpatizerje SDS NSi in ostale smrdljive in izdajalske desne politične veje bo čudežni deček JJ vse uredil ... in vse bo oh in sploh lepo... NOT!!!