Slovenija
4 ogledov

Spletni spopad za Gruzijo

Žurnal24 main
Srdit spopad med Gruzijo in Rusijo se je te dni odvijal tudi na medmrežju. Z Google Maps naj bi izginil celoten zemljevid Gruzije.

Gruzijske oblasti so se v zadnjih dneh soočale z velikimi težavami pri elektronski komunikaciji, saj so se na strežnike državnih uradov in transportnih in drugih pomembnejših podjetij vrstili spletni napadi. Ruska vlada je sicer odločno zanikala, da bi imela prste vmes pri tem početju, po njenem mnenju pa so za napade krivi posamezniki.

"Generalka" je sicer potekala že 20. julija, ko so se prek strežnika v ZDA začeli napadi na spletno stran gruzijskega parlamenta in vlade, po vdoru ruske vojske na ozemlje južne sosede, ki ga je sprožilo vojaško posredovanje Tbilisija v separatistični pokrajini Južna Osetija, pa so se napadi pomnožili in poslej potekali prek strežnika v Moskvi.

Napadi so potekali v obliki zasutja strežnikov z izkoriščanjem na tisoče nič hudega slutečih lastnikov računalnikov. Ti računalniki se izkoristijo za poskus vstopa na spletno stran na primer gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, in ker jih je preveč naenkrat, se spletna stran zablokira.

Google Maps ne pozna Gruzije
V zadnjih dneh so se številni uporabniki pritoževali, da je Google s svoje storitve Google Maps umaknil zemljevid Gruzije in tako onemogočil spremljanje dogajanja v državi. V Googlu so trditve zanikali in pojasnili, da zemljevida ni bilo mogoče spremljati že od prej, saj ga zaradi pomanjkljivih podatkov niso niti umestili v svojo storitev.

Zaradi številnih pritožb bodo po načelu "bolje nekaj kot nič" v naslednjih dneh vendarle zapolnili eno večjih lukenj v svoji storitvi. Na svetu je namreč le peščica lis, ki jih Google Maps ne pokriva. Medtem druga Googlova aplikacija, Google Earth, ponuja poln vpogled na gruzijsko ozemlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.