Slovenija
19 ogledov

Splošna stavka zdravnikov

Stavka zdravnikov Žurnal24 main
Sindikat zdravnikov za 4. april napoveduje splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

Potem ko je Fides enkrat že napovedal stavko v UKC Maribor in SB Brežice ter jo nato začasno preložil, zdaj za 4. april napoveduje splošno stavko.

Kot utemeljuje, je glavni odbor ugotovil, da Maribor in Brežice nista osamljena primera, temveč da je kršitev sporazuma med Fidesom in ministrstvom splošni pojav v številnih slovenskih javnih zavodih.

"Če minister za zdravje kršitev, ki so razlog za stavko, ne bo pravočasno odpravil, se bo stavka začela kot splošna opozorilna stavka 4. aprila med 8. in 9. uro," je zapisal predsednik stavkovnega odbora Konrad Kuštrin. V primeru neugoditve njihovim zahtevam, sindikat napoveduje zaostritev stavke.

Zdravnike je zmotil nov način plačila dela preko polnega delovnega časa po razporeditvi na dežurno delovno mesto, kar jim prinaša za 30 odstotkov manjše plačilo za delo preko polnega delovnega časa.

V Fidesu so prepričani, da je s tem kršen sporazum, ki so ga z ministrstvom sklenili septembra lani in tako preprečili sesutje zdravstvenega sistema zaradi umika soglasij za nadurno delo skoraj tri tisoč zdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.