Slovenija
25 ogledov

Spol dojenčkov vpliva na preživetje

Dojenxek_deka1 Žurnal24 main
Znastveniki z ameriške univerze "Southern California" so ugotovili, da imajo dojenčki ženskega spola znatno boljše možnosti za preživetje prvih 12 mesecev življenje kot moški dojenčki.

Po teh ugotovitvah, ki so bile objavljene v najnovejši številki publikacije "Proceedings of the National Academy of Sciences", je riziko za smrt pri moških dojenčkih za četrtino višji kot pa pri ženskih. Pri tem je potrebno dodati, da se je raziskava nanašala na visoko razvite države in ne na tretji svet.

Fizična moč se moškim vrača kot bumerang
Znanstvenikom povzroča skrbi čedalje večji razkorak med možnostjo preživetja ženskih in moških dojenčkov. Umrljivost ženskih dojenčkov naj bi bila že zelo dolgo nižja kot umrljivost moških dojenčkov, toda razlika v riziku smrti se je iz 10 odstotkov pred dvema stoletjema povečala na dandanašnjih 25 odstotkov.

Razlogi za večjo smrtnost dojenčkov moške spola naj bi obsegali nekatere specifične karakteristike tega spola. Moški dojenčki so podvrženi večji verjetnosti, da bodo na svet privekali prezgodaj, kar pomeni, da bodo kasneje imeli težave s slabotnim imunskim sistemom. Ker so fantki v povprečju višji kot deklice, se bodo pri njihovem rojstvu z večjo verjetnostjo pripetile komplikacije. Vse to so dejavniki, ki posredno ali neposredno zvišujejo moških dojenčkov.

Raziskava smrtnosti dojenčkov pa se je vendarle zaključila z optimističnim sklepom. Carski rez naj bi bil tisti način rojstva, ki bi lahko kompenziral "slabosti" moških dojenčkov. Pri porodih, izvedenih s carskim rezom, naj bi bilo po ztradilih znanstvenikov najmanj težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.