Slovenija
55 ogledov

Spomin na nesrečne potnike

Na Korziki bo slovesnost v spomin na tragično umrle potnike Adrijinega letala, k Žurnal24 main
Na gori San Pietro na Korziki se je končala slovesnost ob odkritju spominske plošče, posvečene žrtvam nesreče Adrijinega letala, ki se je leta 1981 zaletelo v goro San Pietro.

Obrambni minister Karl Erjavec je na slovesnosti poudaril, da je nesreča močno zarezala v življenja svojcev. "A pravijo, da čas celi tudi najgloblje rane," je dodal. Spominsko ploščo sta odkrila Erjavec in predstavnica svojcev Maja Meško. Na slovesnosti sta med drugim spregovorila tudi dolgoletni župan Fieschi Toussaint in Meškova, stolni kanonik Peter Kvaternik pa je vodil molitev. "Želim si, da ta dan ne bi bil le dan spomina, ampak tudi upanja," je v govoru poudaril Toussaint.

Spomini na leto 1981
Nekateri svojci so se na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana začeli zbirati že pred pol šesto uro zjutraj. Kot je na vprašanje o vtisih pred odhodom odgovorila Mateja Kovačič, bo "dobro videti, kje se je nesreča zgodila". Upa, da bodo ljudje, ki so že večkrat obiskali goro, opisali ta dogodek. Sicer pa meni, da je bil že skrajni čas, da so goro očistili razbitin.

Olga Rebernak pa je povedala, da je pred odhodom svoje hčerke na potovanje leta 1981 slutila, da se ne bo vrnila. "Še potni list sem ji skrila in ji rekla, da ne sme na Korziko, da se ji bo nekaj zgodilo," je povedala Rebernakova. Njena hči Mojca Rebernak pa je opisala dogodek pred vkrcanjem na letalo Inex-Adrie. Povedala je, da so njeno zaskrbljeno mamo mirili z besedami: "Nič se ne, bojte – če bomo padli, bomo padli na trebuh."

Dva naporna tedna asanacije

Po dveh majskih tednih napornega dela so slovenski reševalci čiščenje posledic nesreče končali, na gori pa je že spominska plošča. Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja, da bi asanirala kraj nesreče letala Inex-Adrie, ki se je zgodila leta 1981, ko je letalo treščilo v goro San Pietro. Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče je potekalo do 27. maja, ko so se reševalci vrnili v Slovenijo. Načrt za asanacijo pa je vlada sprejela v začetku aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.