Slovenija
146 ogledov

Spomladi bodo ti cvetovi manjkali

Sadno drevje. bralka
Zmeda. Sadna drevesa cvetijo, ker so zaradi izrednih vremenskih razmer zmedena. Pridelek bo manjši.

V zadnjih dneh je kar nekaj sadnih dreves vzcvetelo, kot da je pomlad. “Cvetenje sadnega drevja jeseni je posledica izjemnih vremenskih razmer, na primer toče in suše, kakršni sta bili letos,” nam je pojasnil Ivan Kozole, tehnični direktor Evrosada.

Drevesa so, kot je dejal, zaradi takšnih vremenskih pojavov zmedena in nastanejo fiziološke motnje: “Brst, ki bi moral vzcveteti spomladi, svojo funkcijo opravi jeseni, kar pomeni, da bo ta brst v kvoti cvetja spomladi manjkal.” Po cvetenju se plod zaradi zime ne bo razvil, brst pa cvetenja spomladi ne bo mogel ponoviti, zato bo pridelek po Kozoletovih besedah naslednje leto gotovo manjši.

Na srečo ohladitev

V Evrosadovih nasadih – v Krškem, Brestanici, Kostanjevici, Loki in na Blanci gojijo jabolka, hruške in breskve – za zdaj, čeprav jih je suša, kot pravi, zelo močno prizadela, cvetenja niso opazili. “K temu so najbrž pripomogle dokaj hladne noči, zdaj pa je le prišla ohladitev in upamo, da naša drevesa ne bodo vzcvetela,” je 
povedal Kozole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.