Slovenija
18 ogledov

Spopad za Sečoveljsko dolino

kmetovalci, kmetje Suzana Kos
Zemljišča. Kmetje bi jih radi uredili in obdelovali, Občina Piran in Golf Istra vztrajata pri igrišču.

“Korupcija je žal edino, kar v naši državi dobro deluje,” ugotavlja Jožef Horvat, predsednik združenja zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre. Z nekaj drugimi kmeti nasprotuje igrišču za golf v Sečovljah in opozarja na nepremičninske interese, ki se skrivajo v predvideni gradnji 106 apartmajev ob igrišču. “Potem ko je ustavno sodišče razveljavilo lokacijski načrt za igrišče, pravne podlage za veljavnost tripartitne pogodbe med skladom kmetijskih zemljišč, Občino Piran in družbo Golf Istra iz leta 2005 ni več. Ta pogodba je dejansko nična,” poudarja. Pogodbenike poziva, naj v 30 dneh odstopijo od pogodbe, sicer bodo vložili ovadbe na Nacionalni preiskovalni urad.

Radi bi obdelovali

Na razpis sklada kmetijskih zemljišč za zbiranje nezavezujočih ponudb za najem nekaj več kot 60 hektarjev zemlje se je odzvalo 35 interesentov; sklad napoveduje, da bo tripartitno pogodbo razveljavil prek sodišča.

“Sklad v javnost ni posredoval podatkov o dejanski kakovosti zemljišč, zato menimo, da gre za zavajanje in zavestno zamolčanje odločilnih dejstev, prejete ponudbe pa so povsem neverodostojne,” je odziv piranske občine, na kateri poudarjajo, da z družbo Golf Istra od pogodbe ne bodo odstopili. Igrišče je v interesu občine, v kateri je glavna panoga turizem. Druga stran, ki bi rada v Sečovljah ekološki kmetijski park z izobraževalno in turistično dejavnostjo, pa zavrača očitke, da jih najem obdelovalnih površin zanima le zaradi kmetijskih subvencij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.