Slovenija
24 ogledov

Spor z Janšo prestavil proslavo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Osrednja državna proslava ob 20. obletnici prve slovenske vlade je prestavljena na 24. maj. Razlog zato naj bi bil spor med Pahorjem in Janšo v ponedeljkovi oddaji Polemika na TV Slovenija.

Premier Borut Pahor in predsednik SDS Janez Janša sta v omenjeni oddaji govorila o arbitražnem sporazumu. Janša je takrat Pahorju očital, da je vlada državno proslavo začela pripravljati v zadnjem hipu, medtem ko se je civilna družba iz bližine Demosa priprav na svojo proslavo lotila že pred meseci.

Del pogovora med Pahorjem in Janšo iz ponedeljkove oddaje:

Pahor: Kmalu bomo praznovali 20. obletnico prve slovenske demokratične vlade.
Janša: Jo bomo?
Pahor: In jaz si želim, da bi jo proslavili tako, kot se spodobi. Kolega Peterleta sem poklical in ga prosil, da bi bil slavnostni govornik.
Janša: Je ta proslava v programu državnih proslav?
Pahor: Ni, saj ne more biti, ker je dvajseta obletnica.
Janša: Jo zdaj pripravljate, potem ko je Demos že začel pripravljati svojo pred tremi meseci?
Pahor: Vseeno, brez zamere.
Janša: In ste jo zdaj organizirali na isti dan zvečer, z neposrednim televizijskim prenosom. In spet se bo govorilo o arbitražnem sporazumu.

V povezavi si preberite nadaljevanje pogovora.

Pahor je prve kritike, ker država ob dvajsetletnici prve poosamosvojitvene vlade ni organizirala proslave, slišal že pred dnevi na Pučnikovih dneh.

"Veliko grmenja za malo dežja"
Ni znano, ali je prav ta zaplet razlog za prestavitev osrednje državne proslave ob 20. obletnici Peterletove vlade.

Nekdanji načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Tone Krkovič prestavitve osrednje državne proslave na 24. maj ni želel komentirati, dokler ta ne postane uradna.

Je pa Krkovič komentiral napoved Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in obrambnim ministrstvom pripravlja osrednjo proslavo ob 20. obletnici MSNZ, ki naj bi predvidoma potekala v začetku septembra v Ljubljani.

Krkovič je izrazil mnenje, da do izvedbe te proslave ne bo prišlo, ker gre za "veliko grmenja in malo dežja".

Pahor in Peterle: Proslava mora povezovati
Zaradi spora okrog proslave se je Pahor srečal s predsednikom prve demokratično izvoljene vlade Lojzetom Peterletom.

Kot so sporočili iz Kabineta predsednika vlade RS sta se strinjala, da naj proslave pomembnih jubilejev slovenske zgodovine ljudi povezujejo, ne pa razdvajajo.

V nedeljo, 16. maja, bo tako na slovesni obeležitvi začetkov organiziranja Manevrske strukture Narodne zaščite RS Pahor sprejel raport Častne čete Slovenske vojske in prisluhnil nekaterih najpomembnejšim članom prve vlade.

V ponedeljek, 24. maja, pa bo v Cankarjevem domu potekala državna slovesnost, na kateri bosta slavnostna govornika Lojze Peterle in Borut Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.