Slovenija
19 ogledov

Spor za predsedniško mesto

<Ljubljana> 08.06.09, evropske volitve, Desus, Karel Erjavec, Foto: Dejan <Ljubljana> 08.06.09, evropske volitve, Desus, Karel Erjavec, Foto: Dejan
Desus hoče predsednika parlamenta, a Erjavec za to mesto ni hotel kandidirati. Cerar zagotavlja, da Brglez ni začasni predsednik, ampak bo predsednik tudi ostal.

Odnosi med SMC in Desusom so se malce zaostrili. Desus vztraja pri mestu predsednika državnega zbora, če bo del koalicije, medtem ko je Miro Cerar dejal, da je izvoljeni Milan Brglez bil "izbran kot resen kandidat in bo predsednik državnega zbora. Nismo šli v to, da bi izvolili nekega začasnega predsednika DZ, to je hram demokracije"

Cerar je dejal, da je bila Erjavčeva poteza (v torek je napovedal kandidaturo za predsednika parlamenta, nato pa je kandidaturo preklical) "nepričakovana, nepredvidena" a bodo z njim še vztrajali v koalicijskih pogajanji, saj je "prepričan, da bomo tudi z gospodom Erjavcem našli stične točke, ki so potrebne za sodelovanje v koaliciji. Se pa zavedam, da bodo ta pogajanja še zelo naporna, soočeni smo z raznolikimi strankami, a to je izziv, ki ga sprejemamo". 

Cerar je znova napovedal, da bi lahko imeli novo vlado v drugi polovici septembra, a tokrat dodal, da "to ni odvisno samo naše stranke". 

Podoba nove koalicije, ki si jo želi sestaviti predsednik zmagovalke na volitvah SMC Miro Cerar, je še precej nejasna.

Izvršni odbor DeSUS se je na temo koalicijskih pogajanj sestal že zjutraj pred ustanovno sejo državnega zbora. 

 

 

Karl Erjavec je povedal, da so se v stranki opredelili glede zahtev, ki naj bi bile zapisane v koalicijski pogodbi. Ob tem je dejal, da izjava predsednice NSi Ljudmile Novak, da je v osnutku koalicijske pogodbe vse, kar zahteva DeSUS, ne drži. Glede regresa za upokojence, tako Erjavec, namreč piše, da bo zagotovljen samo, v kolikor bodo to dopuščale finančne možnosti. Stranka po njegovih besedah pa želi, da je zapisano, da bodo vsi upokojenci v naslednjem letu prejeli regres.

Glede odnosa DeSUS do NSi je pojasnil, da v kolikor bo NSi v koaliciji, bo treba uskladiti določene programske zahteve. Pri tem Erjavec poudarja, da DeSUS ne more podpreti socialne kapice in ideoloških zadev.

Ljudmila Novak iz NSi odgovarja: "Ne sprožamo ideoloških vprašanj, je pa dejstvo da je vprašanje povojnih žrtev še odprto. To je civilizacijska norma, da to uredimo. Tudi stališče nekaterih ostalih strank je takšno" pravi Novakova. "Ne bomo odstopali od reforme zdravstva, spodbud gospodarstva, prenove trga dela in privatizacije."

SD ni za nižanje pravic

Glede sodelovanja v koaliciji in zahtev posameznih strank Dejan Židan pravi, da so izključili le tiste stranke, ki se jih vodi iz zapora. "Nočemo ideoloških razprav, pozorni pa smo na gospodarstvo in program sociale."

Židan izpostavi še, da ni nobene možnosti, da bi SD podprl zmanjševanje pravic zaposlenih, upokojencev ali mladih. "Nismo pripravljeni na razpravo o minimalni plači, ki naj bi se ukinjala. Ne bomo pristali na to, da bi se bogatim davščine oprostile."

Glede izbora slovenskega kandidata za evropskega komisarja je prepričan, da bo izbrana Tanja Fajon. "Signali, ki jih dobivamo od evropskih poslancev iz obeh najvecjih skupin v evropskem parlamentu kažejo na izbiro Fajonove."

 

Komentarjev 10
  • Žurnalček 12:33 02.avgust 2014.

    No pa smo tam. Eni in to ta črni mislijo zopet razkopavat po kosteh , dokler zgleda tudi živi ne bomo kost in koža. Človek ne more verjeti , kaj je prednostna usmeritev ene stranke. Človek ne more verjeti ! ...prikaži več! Cerar propadel boš po pol leta , če boš s takšnimi , daleč v naprej gledanim za rešitev SLO sodeloval.

  • nostradamus 07:17 02.avgust 2014.

    ko bodo volilci dojeli (iskreno upam da se bo to zgodilo) da so vsi politiki isti edina skrb so jim lastne koristi in ugodnosti potem bo vse veliko lazje,vzemimo samo primer pred vsakimi volitvami kot gobe po dezju rastejo instant ...prikaži več stranke (recimo jim enoletnice)vse podpirajo in obljubljajo postenje,socialo,delo za vse a ko prestopijo cez prag parlamenta gledajo samo se na osebno korist.

  • joža 06:52 02.avgust 2014.

    Kakšna je razlika med politikom in svinjo?? Svinja gre do korita, se naje in gre vstran. Politik gre do korita, si napolni žepe in se nato vleže v korito, da drugi ne morejo zraven.