Slovenija
48 ogledov

Sporazum podpisan, reprogram še ne

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Pivovarna Laško je v sredo podpisala sporazum o skupni prodaji več kot polovičnega deleža Mercatorja, so potrdili v pivovarni. Z bankami pa dogovora o reprogramu posojil še ni podpisala.

Glede reprograma posojil Pivovarni Laško je prvi mož družbe po majski seji nadzornega sveta Dušan Zorko pojasnil, da noben reprogram ni optimalen, ker je treba plačati obresti. Pivovarni Union in Laško tako vsak mesec za plačilo obresti namenita od 1,8 do dva milijona evrov, zapadlost posojil pa je vsakodnevna.

Sporazum o skupni prodaji več kot polovičnega deleža Mercatorja naj bi podpisala tudi Nova Ljubljanska banka, v prihodnjih dneh naj bi to storile še Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Abanka Vipa, Banka Celje in Banka Koper.

 

Po njegovem mnenju je skupino Pivovarno Laško možno stabilizirati kljub visokim obrestim za reprogram tudi z reprogramom že najetih posojil in dokapitalizacijo.

Skupina Pivovarna Laško ima 420 milijonov evrov posojil, od tega jih je 30 odstotkov dolgoročnih. Junija pa bodo zapadla v poplačilo posojila, ki so bila najeta za nakup Mercatorja, je dejal Zorko.

Po njegovi oceni bi za saniranje skupine potrebovali 109 milijonov evrov svežega kapitala, kljub temu pa so skupščini delničarjev, ki bo 24. junija, predlagali dokapitalizacijo v višini za največ 36,5 milijona evrov.

Sicer bodo nadzorniki Pivovarne Laško na ponedeljkovi seji razpravljali o razmerah na trgu pijač, seznanili se bodo tudi s profitabilnostjo posameznih programov Pivovarne Laško in z dezinvestiranjem, zlasti z napovedano prodajo Fructala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.