Slovenija
5 ogledov

"Sporazum povsem skladen z ustavo"

Zakon o ratifikaciji sporazuma so državljani na referendumu potrdili 6. junija, Žurnal24 main
Vlada se je izrekla proti začasnemu zadržanju izvajanja arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, kar je ustavnemu sodišču predlagala skupina poslancev iz SDS, SNS in SLS.

Zadržanje izvrševanja zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma bi imelo "težko popravljive škodljive posledice na položaj Republike Slovenije v mednarodnih odnosih", zato vlada nasprotuje tej zahtevi, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Vlada meni, da je arbitražni sporazum skladen z ustavo, saj je ustavno sodišče 23. marca to enkrat že potrdilo, od takrat pa po mnenju vlade ni nobenih novih dejstev. Prav tako so na vladi ponovili mnenje, da z izvrševanjem arbitražnega sporazuma ne bo moglo priti do neustavne situacije.

Zahtevo vložile SDS, SNS in SLS
Zahtevo za presojo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma je 2. avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven, ustavnemu sodišču pa so predlagali, da do svoje končne odločitve zadrži njegovo izvrševanje.

Zakon o ratifikaciji sporazuma so državljani na referendumu potrdili 6. junija, veljati pa je začel 31. julija. Slovenija in Hrvaška medtem sicer še vedno nista izmenjali diplomatskih not, s čimer bi sporazum postal tudi mednarodno-pravno obvezujoč za obe državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.