Slovenija
357 ogledov

Spori na nevrološki kliniki

nevrološka klinika Anže Petkovšek
Spori na klinični oddelek za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je delal zdravnik Ivan Radan, ki mu med drugim sodijo zaradi šestih umorov bolnikov iz morilske sle na intenzivni terapiji, so se ponovno razbesneli.

"Afera Radan nas je privedla skoraj na rob obstoja, saj smo pod pritiskom javnosti in nenehnih nadzorov le s skrajnimi močmi uspeli opravljati svoje delo," v pismu premieru Miru Cerarju, predsedniku Borutu Pahorju in ministrici Milojki Kolar Celarc pravijo nevrologi, ki ne morejo več prenašati vsakodnevnih pritiskov in opozarjajo, da ima nekdanja predstojnica Bojana Žvan, ki je bila razrešena zaradi afere Radan, še vedno močan vpliv v hiši.

Predstojnica ponudila odstop

Predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki Janja Pretnar Oblak je zaradi dogajanja pred minuli prazniki ponudila odstop. Vodstvo UKC Ljubljana naj bi se namreč tudi dogovarjalo, da bi Žvanova prevzela upravljanje projekta Telekap. 

Žvanovi očitajo tudi psihično nasilje 

Nevrologi v pismu opozarjajo, da ves trud Pretnar Oblakove za bolj pregledno organizacijo dela in izboljšanje medsebojnih odnosov Žvanova "aktivno, sistematično in brez slabe vesti nenehno spodkopava".  Očitajo ji številne diskreditacije članov tima na osebnem nivoju, grožnje s tožbami, psihično nasilje in podtikanja, kar izrazito moti delovni proces, je danes poročalo Delo. 

18. marca je na UKC Ljubljana potekal sestanek med vodstvom UKC in nevrološke klinike, na katerega je prišla tudi Žvanova s svojim odvetnikom, govorili pa so o tem, kako bi projekt Telekap odnesla iz UKC. "Očitno je bilo z njo že predhodno dogovorjeno, da nas seznani s svojimi zahtevami, ki jih bomo izpolnili ne glede na stroko, finance in načelnost, če le s tem ne bomo prekršili zakona. Pri tem so bili pripravljeni spremeniti tudi statut UKC," pa Delo povzema pismo Pretnar Oblakove.

Vodstvo UKC: Očitno se nismo dobro razumeli

Vodstvo UKC je nato sporočilo, da so "nekateri napačno razumeli vsebino pogovorov na sestanku, na katerem so govorili o prihodnji vlogi Bojane Žvan v UKC. Na sestanku ni bilo govora o tem, da bi projekt Telekap izločili iz nevrološke klinike ali iz UKC Ljubljana." Pojasnjujejo, da je bil sestanek informativne narave in predvsem videnje Žvanove glede njenega prihodnjega statusa. Pretnar Oblakova je nekaj dni po sestanku poslala odstopno izjavo, ki je bila po mnenju vodstva UKC pretirana in preuranjena.

"Nesprejemljivo je, da se o tem, kaj je bila resnična vsebina petkovega sestanka, niso posvetovali z vodstvom, ampak so svoje pismo poslali v javnost in s tem dodatno vnesli nemir in negotovost med zaposlene na nevrološki kliniki," še pravijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 21:12 29.marec 2016.

    Očitno imajo premalo dela, da imajo toliko časa za zdrahe. Vse tegobe hočejo spraviti med narod, ki nima pojma o ničemer in od nas iščejo podporo, podobno kot Brecelj.