Slovenija
19 ogledov

Sporna kategorizacija Zavca

Zveza IBF, v kateri boksa Zavec, nima zveze z olimpizmom. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Boks. Olimpijski komite je neolimpijskega Zavca uvrstil v svetovni razred.

Šport. Dejan Zavec je svetovni prvak v boksarski zvezi IBF. Zavčeva zveza ne izpolnjuje temeljnih pogojev za uvrstitev med olimpijske športne zveze. Kljub temu pa je Olimpijski komite Slovenije (OKS) Zavca, kot rečejo, kategoriziral. Uvrstil ga je v skupino najboljših športnikov, v tako imenovani svetovni razred. Uvrstitev bi lahko bila po mnenju naših virov mednarodno sporna.

Nadzor nad dopingom
Olimpijski komite lahko kategorizira športnika, če je njegova športna zveza članica mednarodne zveze SportAccord. Prek te organizacije je urejen na primer nadzor nad dopingom. Članstvo v SportAccordu je nujno za športno zvezo, ki želi postati članica Mednarodnega olimpijskega komiteja, pojasnjuje naš vir.

Zavec je sicer član Boksarske zveze Slovenije, ki je prek svoje mednarodne zveze članica olimpijskega gibanja. Sporno pa je, ker ga je OKS uvrstil v svoj najvišji športni razred zaradi njegovega naslova svetovnega prvaka v zvezi IBF. Ta zveza pa ni članica združenja SportAccord in zato tudi ne mednarodnega olimpijskega gibanja.

Zaposlen na policiji
Dejan Zavec pojasnjuje, da naslov svetovnega prvaka ni njegov edini uspeh. V svoji boksarski kategoriji je namreč rangiran kot tretji najboljši boksar na svetu, kar razberemo na spletni strani www.boxrec.com; pri tem so upoštevani športniki iz različnih boksarskih zvez.

Kakšen materialni pomen ima kategorizacija OKS? Zavec odgovarja, da je zaposlen na policiji, kjer sodeluje pri različnih dogodkih, na primer pri osveščanju otrok, pri osveščanju v prometu, osveščanju glede nasilja v družini in drugo. Opravlja tako imenovane ambasadorske dejavnosti. Kategorizacija OKS tako pripomore k pomoči države pri doseganju vrhunskih rezultatov.

Kdo bi še lahko bil
Če so kategorizirali Zavca, lahko tudi na primer Martina Strela ali puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika, pravi naš vir.

Na OKS zaradi zasedenosti v petek niso odgovorili na naša vprašanja, odgovore pa so nam obljubili za danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.