Slovenija
17 ogledov

Sporna vprašanja ne bodo izpuhtela

Danijel Starman Žurnal24 main
Vstop Hrvaške v evropsko družino ne bo spremenil njihovega odnosa do meje s Slovenijo, pravi borec za južno mejo Danijel Starman. Lahko pa se vstopa južne sosede veselijo ljubitelji morja.

"V stvareh, kot so mejni spor, se po 1. juliju in vstopu Hrvaške v EU ne bo nič spremenilo. Hrvatje bodo ostali na istem stališču, kot so ga zagovarjali doslej," je prepričan odvetnik Danijel Starman.

"Tudi vprašanje dolga Ljubljanske banke do hrvaških varčevalcev se bo prej ali slej vrnilo na dnevni red. Zelo sem zaskrbljen tudi zaradi prodaje Mercatorja Agrokorju, upam, da bo slovenska politika vendarle našla način, da to prodajo prepreči, saj gre pravzaprav za sovražni prevzem, kot smo ga doživeli že večkrat in ki bo zelo vplival na Slovence. Agrokor je res dal določene zaveze, a pri Hrvatih je običajno, da eno podpišejo, drugo govorijo, tretje pa delajo."

Na drugi strani vstop Hrvaške prinaša za državi nov problem delovne sile, saj je Slovenija pred dnevi najavila, da bo za prehodno obdobje zaprla trg hrvaškim iskalcem zaposlitve. Vprašanje bo gotovo zaposlovalo politična vrhova obeh držav. A zaprtje je po mnenju Starmana slovenska pravica, ki jo utemeljujejo težke razmere v gospodarstvu. Odvetnik sicer pravi, da je pri Jošku Jorasu na spornem obmejnem območju ob Dragonji v zadnjih mesecih stanje mirneje in da ne prihaja več do šikaniranj. "A po svoji naravi so vsi Hrvati nacionalisti, zato ne pričakujem ne vem kakšnega spravljivega tona," je previden Starman.

Lažje v Trst po kavbojke

Primorski odvetnik pa vidi tudi pozitivne vplive Hrvaškega vstopa. "Predvsem bo popustila napetost med ljudmi, ki se je kopičila zadnja leta. Pomembno bo tudi, da bodo lahko odslej Hrvatje svobodneje odhajali v Trst, to ljudi dejansko zanima." Spremembe bodo tudi na morju, saj se odslej denimo slovenskim turistom, ki se s plovilom odpravljajo v morje južne sosede, ne bo več potrebno prijavljati hrvaškim oblastem pri vstopu v njihov teritorij. 

Komentarjev 6
  • slajan 19:13 30.junij 2013.

    Starman je isti kot Matevž Krivic. Na stara leta najde ljudem všečno temo in uživa v populizmu. Poleg tega je lovec in zato ga sovražim.

  • sprehajalec 13:07 30.junij 2013.

    Čisto verjetno, da je barabon dobro ožel Jorasa. 20 let so takile in politiki tipa Podobnik razpihovali nestrpnost med sosedi. pa mislim tudi na tiste na oni strani meje. Na koncu ni nič drugače, le sosedje so nestrpni eden do ...prikaži več drugega. Skrajno diletantske politične garniture v zadnjih 20 letih.

  • erikkk 10:55 30.junij 2013.

    Nedvomno je zame tako negativno mnenje podpihovanje mednacionalne sovražnosti.