Slovenija
83 ogledov

Sporni grafit Janeza Janše

Janšev grafit na Trubarjevi cesti v Ljubljani
1/4
Saša Despot
Na Trubarjevi cesti v Ljubljani se je pojavil grafit, ki prikazuje Janeza Janšo z značilnimi Hitlerjevimi brčicami in v duhovniškem kolarju. Policija že ugotavlja, ali je bilo zagrešeno kaznivo dejanje.

Ena najbolj obljudenih ulic v prestolnici je "bogatejša" za grafit slovenskega premierja, ki ga neznani "umetnik(i)" očitno povezujejo z zloglasnim nacističnim voditeljem, dodajajo pa mu še videz "božjega služabnika".

Policija primer že raziskuje

208 evrov kazni zaradi nedovoljenega grafitiranja je še najmanj, kar bi lahko doletelo avtorja oziroma avtorje.

Policija namreč že preverja, ali "obstojajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po členu 297. KZ-1." Vinko Stojnšek iz PU Ljubljana je še dodal, da bodo "v primeru suma kaznivega dejanja policisti postopali v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku" in O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo."

Varuh človekovih pravic sicer še ni dobil pobude za presojo grafita. Po mnenju njegovega urada bi v omenjenem primeru lahko šlo za enega izmed kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. "V tem primeru lahko prizadeti poda predlog za pregon. Ali gre v omenjenem primeru za sum spodbujanja sovraštva ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika, lahko oceni tožilstvo, ovadbe pa sprejema tudi policija."

Komentarjev 12
  • Fertel 20:18 11.april 2012.

    Uf, šele danes vidim to sliko - pa saj je boljš od orginala, dobra... Ne vem kaj imajo dlakocepci tolk čez umetnost.

  • mumbly 22:55 04.april 2012.

    Tale na sliki pa čisto nič ni podoben Janši. Še v plešo ne. Bolj se mi zdi, da je tisti, ki je to risal, prerisal sliko Franca Fraklja iz Polja, ki je bil znan medvojni klavec iz Kozlarjeve gošče in ...prikaži več Urha, pa še far je bil.

  • Ajda Žagar 16:10 04.april 2012.

    Hahaha vidi, ga vidi Jantler na zidi xD