Slovenija
23 ogledov

Sporni otok izginil

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Indija in Bangladeš sta se 30 let prepirala okoli malega otoka v Bengalskem zalivu. Njun spor je razrešilo segrevanje ozračja, zaradi katerega se je otok znašel pod gladino morja.
V nevarnosti tudi Maldivi

Kakršnakoli rast gladine morja ogroža obstoj turističnega raja v Indijskem oceanu, Maldivov ter njegovih skoraj 400.000 prebivalcev. 198 otokov te države se v povprečju nahaja samo 1,5 metra nad gladino morja.

Indija in Bangladeš sta bila že desetletja sprta zaradi otoka New Moore, ki se nahaja v arhipelagu Sunderbands in je velik nekaj več kot deset kvadratnih kilometrov. Otok pa je zaradi naraščanja morja sedaj popolnoma poplavljen. Njegovo izginotje so potrdili tako satelitski posnetki kot tudi obiski morskih patrulj, je povedal oceanograf Sugata Hazra iz univerze Džadavpur v Kalkuti, je poročal AP.

"To, kar te države niso uspele rešiti z dolgoletnimi pogajanji, je zdaj rešilo segrevanje ozračja,"
je ironično pripomnil Hazra.  

Za kar deset otokov iz tega arhipelaga obstaja nevarnost, da jih bo zalilo morje. To se je zgodilo z otokom Lohachar, ki je leta 1996 izginil v morju. Tedaj so morali na kopno evakuirati 4.000 ljudi.

Otok New Moore ni bil poseljen. Indija je leta 1981 nanj poslala skupino vojakov z nalogo, da na njem razvijejo indijsko zastavo. Takoj ko so vojaki odšli, pa so pripadniki bangladeške vojske zastavo odstranili.

Znanstveniki so ugotovili, da se je gladina morja v Bengalskem zalivu v zadnjih desetih letih alarmantno povišala. Do leta 2000 je ta porasla za tri milimetre na leto. Od tega leta naprej pa je raven morja vsako leto v povprečju narasla za pet milimetrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.