Slovenija
12 ogledov

"Spornih španskih živil pri nas ni"

Sopornih španskih živil nas ni, ugotavlja inšpektorat. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Smrtonosna bakterija E.coli: "Živila spornih španskih pridelovalcev k nam niso bila distribuirana," je ugotovila inšpekcija.
Kot smo že včeraj obvestili javnost, so rezultati epidemioloških kot tudi laboratorijskih preiskav pokazali, da so vzrok zastrupitev kumare, kontaminirane z enterhemoragično bakterijo Escherichio coli.
Inšpektorat RS za hrano

"Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano RS po prejemu informacije o vrsti živila, ki je povzročila številne zastrupitve in smrtne žrtve v Nemčiji, nadaljuje z aktivnostmi uradnega nadzora tudi danes", so sporočili iz inšpektorata.

"Slovenija ni prejela nobenih novih informacij o distribuciji kakršnekoli sporne zelenjave v Slovenijo," pravijo na inšpektoratu. Dodajajo, da preventivno vseeno izvajajo inšpekcijske preglede ter vzorčenje zelenjave. "Predmet nadzora so bile tako trgovske verige, danes pa predvsem tržnice v vseh večjih mestih," pravijo na inšpektoratu.

Ob inšpekcijskih  pregledih včeraj in danes je bilo ugotovljeno, da živila spornih španskih pridelovalcev k nam niso bila distribuirana, so sporočili.

Več hrane španskega izvora v trgovskih verigah
"Ob pregledih je bilo ugotovljeno, da se na slovenskih tržnicah večinoma prodaja zelenjava, katere poreklo sta Slovenija ter Italija. Le na nekaj tržnicah so inšpektorji našli zelenjavo španskega porekla (paradižnik). Poreklo ostale zelenjave, ki se je pri nas tržilo na tržnicah, pa je še Turčija, Makedonija,  Madžarska, redko Nizozemska (por, zelena, paradižnik)," so še zapisalu v sporočilu za javnost.

Ob pregledih je bilo včeraj in danes odvzetih tudi 20 uradnih vzorcev zelenjave. Vzorce so vzeli na kumarah, paradižniku, papriki in bučkah. Poreklo desetih vzorcev je Španija, ostali vzorci zgolj kumar pa izvirajo iz  Slovenije, Italije, Madžarske, Makedonije in Avstrije. "Skupno število odvzetih vzorcev  spornega živila - kumar- je 13," so sproročili iz inšpektorata.

Rezultate prvih analiz pričakujejo predvidoma konec naslednjega tedna.

Pet žrtev v Evropi
Bakterija je v Evropi skupno zahtevala že pet smrtnih žrtev, vse več pa je tudi okuženih. Zdaj jih je že več kot 600, 140 od njih pa jih ima sindrom, ki lahko pripelje do odpovedi ledvic, piše nemški Bild.Več zelenjave španskega porekla, ki ne izvira od spornih pridelovalcev, se nahaja v trgovskih verigah, so še ugotovili. Pri tem so se nekateri trije trgovci sami odločili za preventivno vzorčenje te zelenjave, nekaj pa je tudi začasno ustavilo dobavo kumar iz Španije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.