Slovenija
30 ogledov

Sporno kadrovanje v Sovi

Sova Saša Despot
Na specializiranem državnem tožilstvu so prejeli določene kazenske ovadbe, povezane s kadrovanjem v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Po poročanju časnika Dnevnik naj bi bilo zoper nekdanjega direktorja Sove Damirja Črnčeca in Branka Cvelbarja ter še nekatere iz vodstva vloženih že najmanj šest ovadb.

Dnevnik je v četrtek poročal, da v najmanj šestih ovadbah nekateri zaposleni in nekateri nekdanji zaposleni vodstvu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) očitajo kazniva dejanja šikaniranja in zlorabo položaja. Iz Sove so sporočili, da o omenjenih ovadbah agencija ni bila obveščena. So pa prejem določenih ovadb potrdili na specializiranem državnem tožilstvu, vendar več informacij o njih niso posredovali, saj vsebujejo tajne podatke.

Omenjeni časnik je sicer še poročal, da se obe navedeni kaznivi dejanji bodisi neposredno bodisi posredno nanašata na kadrovanje in premestitve znotraj Sove, kjer naj bi bili šikaniranja deležni vsi, ki so izrazili nestrinjanje z vodstvom.

Nekdanji direktor Sove Črnčec naj bi namreč pred odhodom iz agencije svoje kadre nagradil s premestitvami in priznanji. Več zaposlenih, ki sta jih na Sovo pripeljala skupaj z njegovim namestnikom Brankom Cvelbarjem, naj bi namreč premestil na delovna mesta z višjimi plačami. Prav tako naj bi bil Črnčec radodaren z dodatki za povečan obseg dela, poskrbel naj bi tudi za najmlajše kadre.

Radodaren s priznanji

Med kadri, ki naj bi jih nekdanji direktor agencije pripeljal v Sovo, naj bi bili tudi takšni z malo ali brez kakršnih koli izkušenj. Poleg tega naj bi jim vodstvo Sove pred zamenjavo oblasti predčasno skrajšalo oziroma ukinilo pripravništvo ter jih zaposlilo za nedoločen čas, je poročal časnik.

Obenem naj bi bil Črnčec po pisanju Dnevnika radodaren s priznanji nekaterim agentom. Da bi lahko priznanje dobil tudi sedanji začasni vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina, pa naj bi direktor Sove celo spremenil interni akt.

Na Sovi so vsebinsko spremembo internega akta v zvezi s podeljevanjem priznanj agencije potrdili. Kot so pojasnili, je bil akt spremenjen 13. marca letos, in sicer v delu, ki omogoča podelitev priznanj bivši uradni osebi agencije ali Varnostno-informativne službe. Natančneje pa na Sovi sprememb akta niso pojasnjevali.

Podatkov o zaposlitvah pa v agenciji niso želeli komentirati, saj inšpekcijski nadzor v zvezi z zaposlitvami v agenciji v 2012 še ni končan. Podatki o številu zaposlenih v agenciji so v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki, tajni. So pa na Sovi ob tem potrdili, da je bila masa sredstev za plače v sprejetem proračunu za leti 2011 in 2012 enaka, za leto 2013 pa v primerjavi s predhodnima letoma nižja za 3,98 odstotka.

Komentarjev 1
  • dragec 16:17 05.april 2013.

    Čudni, umazani, pokvarjeni so ti UDBOSOVCI. moramo se spomniti zgodovine vohunstva in KOSa. Slovenci so bili najboljši kader. Danes so razsadnik kadra za druga ministrstva, in celo za slovence po svetu