Slovenija
460 ogledov

Sporno vedeževanje iz Korana

Koran Shutterstock
Islamska skupnost se je ostro odzvala na oddajo na televiziji Net TV, v kateri so na podlagi Korana vedeževali gledalcem. Menijo, da gre za zlorabo Korana, ki ga muslimani doživljajo kot "Božjo Besedo". Voditelj oddaje: "To ni nič spornega".

"V četrtek, 31. januarja 2013, je na televiziji NET potekala oddaja 'Vaša usoda z vedežavalcem Blažem'. V oddaji je nastopila oseba, ki je vedežavala na podlagi Kur'ana in je bila oblečena v muslimanska oblačila," so nam sporočili iz islamske skupnosti RS in v sporočilu zapisali, da islamska skupnost, glede na dejstvo, da so sodelujoči v oddaji vedeževali na podlagi islamske svete knjige, ostro obsoja takšno početje in obvešča javnost, da to nima nikakršne povezave z avtentičnim učenjem islama. "Vedeževanje je v islamu strogo prepovedano. To je zavajanje javnosti in zloraba verskih čustev vernikov."

Dodajajo, da "svoboda izražanja ne sme biti opravičilo za žalitev čustev drugega. Mogoče je to zabavno in finančno ugodno za nekoga, ki si želi avanturo, toda za muslimane je to zloraba vere in svete Knjige, ter žalitev verskih čustev". Kot so še zapisali, se ograjujejo od teh manipulacij in priporočajo članom Islamske skupnosti kot tudi širši slovenski javnosti, da ne naseda tem zlorabam islama in njegovega učenja. "Vzvišeni Bog v Kur'anu pravi, da so vedeževalske puščice zle stvari in da se je temu treba izogibati."

V islamski skupnosti upajo, da bo "vodstvo televizije Net TV resno upoštevalo te pripombe in da ne bo na takšen način banaliziralo islamske svete Knjige."

"To počne veliko vedeževalcev"

Za komentar smo poklicali voditelja oddaje, vedeževalca Blaža, ki nam je dejal, da v tem ne vidi nič spornega. "Gospo, ki je muslimanka in je prerokovala v oddaji, sem pred tem vprašal, če je to v njihovi kulturi prepovedano. Odgovorila mi je, da ne. Zato sem se odločil, da jo bom gostil v svoji oddaji," nam je razložil Blaž in dodal: "Sam nočem žaliti nobene kulture, a mi je gospa zatrdila, da to ni proti zakonu. Tudi v krščanski veri eni bolj verjamejo v to, drugi pa manj. Ko sem imel na mizi križ, se ni nihče razburjal. Eni berejo iz kart, ona pa pač iz Korana. Sicer pa ni edina, ki prerokuje iz Korana, to počne veliko vedeževalcev."

Ali je bila oddaja res sporna, smo povprašali tudi informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, a na njen odgovor še čakamo, prav tako smo za mnenje vprašali varuhinjo človekovih pravic, a tudi njenega odgovora še nismo dobili.

Net TV: "Namen blatenja je razpihovanje nestrpnosti"

Iz uredništva Net TV so se nato odzvali z obsežno obrazložitvijo, v kateri so zavrnili očitke islamske skupnosti. Sporočilo posredujemo v celoti:

"Glede na objave, ki so se pojavile v nekaterih tiskanih medijih slovenski javnosti pojasnjujemo naše stališče glede omenjen oddaje. V četrtek 31.januarja je voditelj oddaje Blaž Knez v oddaji "Vaša usoda" gostil vedeževalko Hidajeto iz Bosne in Hercegovine. Po njenih trditvah se gospa ukvarja z duhovno medicino, pri svojem delu pa uporablja tudi koran. Slednjega je uporabljala tudi v oddaji. Z gospo Hidajeto smo navezali stik na podlagi njenega oglasa v decembrski številki revije Magična zona in jo povabili v oddajo. V tej isti reviji je zaslediti več deset oglasov v katerih različni svetovalci nudijo usluge vedeževanja in ostali ezoteričnih vsebin, mnogi med njimi tudi iz korana. Revija se distribuira v več državah  po Evropi, med ostalimi je na voljo tudi bralcem v Sloveniji.

Uredništvo televizije NET TV nikoli ni in nikoli ne bo izbiralo gostov v oddajah na podlagi njihove verske prepričanosti, še manj, da bi na podlagi verske prepričanosti njihove nastope omejevalo.  To, da je gostja v oddaji imela ob sebi koran ne razumemo kot žalitev pripadnikov islamske skupnosti, niti ostalih gledalcev. Nenazadnje je z vsemi pripomočki ravnala spodobno in spoštljivo.Tudi v prihodnje uredništvo televizije ne bo podlegalo zahtevam nobene verske skupnosti, vse dokler se z verskimi simboli ravna spoštljivo in v interesu širjenja ter spoznavanja kulturnih in ostalih vrednot, ne glede na nacionalno pripadnost ali vero. Še manj da bi sledili navodilom, koga in kako prikazovati v televizijskih oddajah.

Glede na odziv islamske skupnosti nas preseneča dejstvo, da dotični niso na tak način odreagirali že prej, saj bi jim kot krovni skupnosti moralo biti poznano vsaj to, da je mesečnik, v katerem se oglašujejo za njih sporni prijemi ezoterike na voljo tudi v Sloveniji (izšla je že 289. številka in očitno to ne moti nobene od ostalih islamskih skupnosti v državah, kjer je revija na voljo). Korektno in spodobno bi bilo, da bi se kdo od njih za pojasnilo obrnil tudi na nas, a očitno je namen gostovanje gospe Hidajete izkoristiti za razpihovanje nestrpnosti.  Prav za to ne moremo mimo dejstva, da je to zgolj za to, ker smo gledalcem ponudili nekaj novega – tudi z namero širjenja in poznavanja drugih kultur. Morda pa tudi za to, ker je podobne želje imel kdo iz naših krajev, ki bi na tej podlagi gradil svojo uspešnost pri nas," so zapisali v uredništvu.

Komentarjev 18
  • Vasilij Vasquez 12:00 05.februar 2013.

    Karkol napiše NET TV se gre še vedno v osnovi za nategovanje mentalitetno šibkejših.Izjava Net TV " za razpihovanje nestrpnosti" - Sej ne da so pripadniki iste vere se pritožili nad njenim početjem.Objavljanje oglasov po časopisih ...prikaži več ne odtehta dejstva kako neetično početje je to.

  • Dani Gorjup 20:07 02.februar 2013.

    Komentar televizije NET si lahko preberete na net-tv.si

  • suzana.kos 18:06 02.februar 2013.

    meni ni jasno kako lahko folk verjame, da lahko en človek s kakršnimkoli pripomočkom (karte, koran, kristali...) napoveduje prihodnost.. pa kaj vam je!!!!?????