Slovenija
15 ogledov

"Sporočam začetek konca krize"

"Vse dobro," je v novoletni poslanici zaželel Pahor. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Premier v novoletni poslanici o začetku konca gospodarske krize in nepriljubljenosti ukrepov.

"Danes, leto dni kasneje imam razloge, da ponosno sporočim, da gospodarske krize še ni konec, to še ni niti začetek njenega konca, toda to je zagotovo konec njenega začetka. Slovenija je v letu 2009 preživela najhujši udarec recesije, v letu, ki mineva, pa je začela s počasnim, a gotovim gospodarskim in socialnim okrevanjem," v letošnji novoletni poslanici poudarja premier Borut Pahor.

Pravi, da so v dveh letih krize z močnimi ukrepi socialne politike obdržali dovolj veliko stopnjo socialne povezanosti družbe. Zaveda se, da so številni ukrepi nepriljubljeni. "Toda v enaki meri so neizogibni, če želimo razvojno napredovati v skupno korist," pravi Pahor in dodaja, da bodo za vse ukrepe tudi sprejeli odgovornost, strukturne reforme pa bodo Slovenijo srednjeročno in dolgoročno obdržale v valutni gospodarski in politični skupini razvojno najbolj dinamičnih evropskih držav.

Prebojno 2011
"V vsakem primeru pa na predvečer prelomnega in morda prebojnega leta 2011 rečem – kot predsednik vlade in kot oče: tako kot si bomo postlali, tako bodo naši otroci spali. Prihodnje leto je prav lahko tudi prebojno leto," meni Pahor in si v prihajajočem letu želi razuma, poguma ter več medsebojnega zaupanja in spodbujanja.

Danilo T%C3%BCrk, ekologi, odlikovanje, O%C4%8Distimo Slovenijo, akcija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Kriza recept za streznitev
Da je bilo leta 2010 eno izmed najtežjih, kar jih je doživela samostojna Slovenija, se v novoletni poslanici strinja tudi predsednik republike Danilo Türk. Meni, da nam kriza ni prizanašala, sami pa tudi nismo znali najti najboljših in najhitrejših rešitev. "Mnoga upanja, ki smo jih imeli ob začetku leta, se niso uresničila. Socialna stiska je prizadela vse prevelik del naše družbe. Zaupanje v pravno državo in njene institucije se je zmanjšalo."

Kljub temu nas ne sme premagati malodušje, pravi Türk, saj našo družbo ocenjuje kot zrelo in strpno: "Izkazali smo solidarnost in sposobnost priskočiti na pomoč soljudem v stiski. Povezujejo nas vrednote, v katere resnično verjamemo."

Meni, da moramo v prihodnjem letu okrepiti konkurenčnost in družbeni dialog, poiskati skupne cilje, razviti medgeneracijsko sodelovanje ter "narediti naše politične razprave bolj kulturne in obrnjene v prihodnost".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.