Slovenija
15 ogledov

"Sporočilom bomo prisluhnili"

protest Maribor Nino Verdnik
Vrstijo se pozivi k mirnim protestom. Predsednik državnega zbora je dejal, da bodo sporočilom prisluhnili. Naj se protestniki vzdržijo nasilja je pozval tudi predsednik države. Sindikat policistov je dejal, da so protesti, ki se v zadnjih dneh odvijajo po državi, odraz stanja, ko so ljudje začutili, da se jim pravna in socialna država oddaljujeta.

Poslanke in poslanci po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta razumejo, da se v državi pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi, zato bodo sporočilom, izraženih na shodu pred DZ, prisluhnili. Vendar Virant in vodje poslanskih skupin v skupni izjavi obsojajo nasilje ter udeležence pozivajo, naj bodo shodi mirni in naj ne nasedajo provokacijam.

Pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj sodi med temeljne ustavne svoboščine. V skladu z zakonsko ureditvijo v okvir te ustavne svoboščine sodi tudi pravica do spontanih shodov, je v skupni izjavi z vodji poslanskih skupin poudaril Virant. Poslanke in poslanci po njegovih besedah to pravico spoštujejo in se zavedajo njenega pomena za demokracijo.

Prav tako razumejo, da "se iz različnih razlogov pri državljankah in državljanih pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi", in se zavedajo soodgovornosti, ki jo imajo pri reševanju nakopičenih težav. Sporočilom v zvezi s tem, izraženim na današnjem in morebitnim kasnejšim shodom, bodo pozorno prisluhnili, je zatrdil Virant.

K mirnim protestom pozval tudi predsednik vlade in države

Predsednik republike Danilo Türk je državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč. Premier Janez Janša pa meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.

"Z mirnim protestom se da doseči močnejše sporočilo"

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) menijo, da so protesti, ki se v zadnjih dneh odvijajo po državi, odraz stanja, ko so ljudje začutili, da se jim pravna in socialna država oddaljujeta, je na novinarski konferenci povedal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Aktivnosti v sindikatu sicer podpirajo, a hkrati obsojajo vsakršno nasilje.

Ustava zagotavlja svobodno izražanje mnenj o vseh stvareh in ena izmed teh je tudi ta, da se ljudje pojavijo na ulicah in izražajo nestrinjanje s trenutno situacijo, je še povedal Petrovič in dodal, da jih v sindikatu popolnoma razumejo. "Policisti so in bodo del te družbe, del te civilne iniciative in z nikakršnim predpisom jim ni omejeno ali celo onemogočeno svobodno izražanje mnenj," je poudaril.

V sindikatu udeležence protestov predvsem pozivajo, naj jezo in nezadovoljstvo izražajo na miren način, takšen, "da ni ogroženo nikogaršnje premoženje in varnost". Pojasnil je še, da so policisti v "zelo nezavidljivi in nehvaležni" situaciji. Številni odzivi članov sindikata in policistov namreč kažejo, da podpirajo tovrstno izražanje mnenj, vendar pa je v zadnjih dneh prišlo do tega, da je nekaj posameznikov proteste izrabilo za izvajanje nasilja.

Na zahtevno delo policistov je opozoril tudi član sindikata Adil Huselja, ki je pojasnil, da je poklic policista "veliko izgubil na vrednosti". Po njegovem mnenju, policisti opravljajo zelo zahtevno delo, zato protestnike tudi pozivajo k mirnim demonstracijam. "Z mirnim in dostojanstvenim protestom se da doseči še močnejše sporočilo," je poudaril.

Petrovič je povedal še, da kamere pokažejo "le en del zgodbe", po njegovem pa bi bilo korektno videti tudi nekatere posnetke, kot je bil nedaven incident v Mariboru, ko je policist obležal v nezavesti, vanj pa so huligani še vedno metali steklenice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.