Slovenija
36 ogledov

Sporočite, sicer boste ob pokojnino

Upokojenci Reuters
Vsi upokojenci, ki ob prejemanju pokojnine še delajo, morajo do konca januarja sporočiti, ali bodo z delom prenehali ali pa bodo začeli plačevati obvezno zavarovanje.

Upokojencem, ki so do zdaj prejemali celotno pokojnino in hkrati tudi delali, ne bo treba vračati pokojnine oziroma jim poplačati polnih prispevkov za socialno varnost. A morajo v skladu z novelo zakona o matični evidenci zavarovančevem do 31. januarja sporočiti zavodu za pokojninsko zavarovanje.

Pokojnino namreč lahko obdržali, le če prenehajo z opravljanja pridobitne oziroma druge dovoljene dejavnosti in se tudi izbrišejo iz poslovnega registra. V nasprotnem primeru, pa morajo vložiti prijavo v obvezno zavarovanje za najmanj 20 ur tedensko, upravičeni pa ne bodo več do celotne pokojnine, ampak le do sorazmernega deleža. V primeru, da upokojenci svoje odločitve ne bodo priglasili zavodu, jim ta ne bo več nakazal pokojnine.

Izjeme imajo čas do konca leta

Osebe, ki jih  406. člen pokojninske reforme določa kot izjeme - torej tudi upokojence,  ki  so  uveljavili  pravico  do  pokojnine  pred  letom 2000 in pri tem  obdržali lastništvo družb, v katerih so hkrati poslovodna oseba - pa svoj status lahko uredijo do konca leta 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.