Slovenija
25 ogledov

Šport revnejši od kulture

Denar za fundacijo Žurnal24grafika
Ni denarja. Nekatere športne zveze bi se odcepile od olimpijskega komiteja.

Ministrstvo za kulturo sofinancira plače za okoli 2.600 ljudi, v športu pa ni denarja za financiranje 87 športnikov svetovnega razreda. Tako so negodovali v športnih organizacijah, potem ko je Fundacija za šport (FŠO) pred nekaj dnevi objavila razrez delitve letošnjega denarja.

Osamosvojili bi se

FŠO je letos razdelila 3,4 milijona evrov. Znesek je manjši kot lani, vendar to ni edini problem. Sporen je tudi ključ, po katerem delijo denar in po katerem je na primer kajakaška zveza dobila več od nogometne.

Zaradi tega se bodo konec prihodnjega tedna sešli predstavniki nekaterih zvez, ki se čutijo prikrajšane, zlasti predstavniki moštvenih športov. Med drugim bodo govorili o možnosti samostojnega nastopa, bodisi formalnega bodisi neformalnega. Športne zveze so namreč organizirane pod okriljem olimpijskega komiteja.

Spremembe po olimpijadi

Po obstoječem pravilniku namreč dobijo več denarja zveze, ki imajo več svetovnih prvakov in nosilcev olimpijskih kolajn. Prikrajšani pa so nogometaši, hokejisti in drugi moštveni športi.

Iz Olimpijskega komiteja Slovenije so nam sporočili, da načrtujejo spremembo pravilnika, ki ureja kategorizacijo vrhunskih športnikov: "To je opredeljeno v zdaj veljavnih pravilih, da se kriteriji pregledajo, vrednotijo in popravijo po koncu londonskih olimpijskih iger. Začetek postopka sprememb kategorizacije je načrtovan za letošnjo jesen, o vsebini pa še ne moremo govoriti."

Zapostavljeni športniki

Dodajmo nekaj številk. Najprej za primerjavo: nekdanjemu ministrstvu za kulturo bi, če bi še obstajalo, po rebalansu pripadlo 197 milijonov evrov, v letnem programu športa pa je zapisano, da dobi šport 34 milijonov evrov. "To so dejansko sredstva za več let, če pa odštejemo evropska sredstva, ostane za šport vsega 13 milijonov," pojasnjuje direktor FŠO Drago Balent. S športnim denarjem je sicer sofinanciranih 110 športnih zvez in 42 javnih zavodov.

Predstavniki športnih zvez bodo prihodnji teden predvidoma govorili tudi o zakonu o športu, ki je po Balentovih besedah zastarel ter v nasprotju z zakonoma o delovnih razmerjih in o izvajanju proračuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.