Slovenija
11 ogledov

Sportininih milijonov ni

Pristava oziroma Karadjordjevićeva konjušnica je med najbolj zanemarjenimi stavb Žurnal24 main
Sportina Group. Najem Vile Bled in Pristave prevelik zalogaj. Obljubljenih 70 milijonov evrov “pojedla” kriza.

“To je sramota za Bled! Same obljube. Pisal bom kulturni ministrici (Majdi Širca, op. p.) in Bajroviću (Bahtijarju Bajroviću, lastniku Sportine Group, op. p.), naj vendarle že nekaj naredita,” je o propadanju blejske Pristave dejal župan Janez Fajfar.

Prav županovo mnenje pa je bilo pred tremi leti odločilno, da je podjetje Condor Real, ki je v lasti družbe Sportina Group, v 50-letni najem dobilo Vilo Bled in Pristavo. Župan pravi, da se je zanje odločil zaradi dobrega programa, ki je predvideval znatna finančna sredstva za blejski turizem.

Občina za odkup Pristave nima denarja, tega pa je zmanjkalo tudi družbi Sportina Group oziroma Condor Realu, saj obljubljenih 70 milijonov evrov blejski turizem še ni dočakal. Omenjena družba je lani odstopila od najemne pogodbe, ki jo je sklenila junija 2008. “Zaradi zaostrenih pogojev poslovanja v trenutni gospodarski krizi ne more več zagotavljati ekonomsko in finančno pozitivnega poslovanja v Vili Bled in Pristavi. Pogodba preneha veljati po dveletnem odpovednem roku, to je septembra prihodnje leto, do takrat pa je najemnik dolžan objekta redno vzdrževati,” so pojasnili v Uradu Vlade RS za komuniciranje, upravljalec omenjenih objektov je namreč Generalni sekretariat Vlade RS.

Condor Real
Obljube
. Podjetje Condor Real je septembra 2008 napovedalo dograditev Vile Bled za eno nadstropje in preureditev Oranžerije v Riklijeve toplice. Letos naj bi začeli obnavljati Pristavo, v kateri bi bili igralnica, restavracija in hotel, med načrti pa sta bili tudi obnova Hotela Ribno in gradnja podzemnega, štiri tisoč kvadratnih metrov velikega hotela na lokaciji Vile Viktorije, ki bi stal 15 milijonov evrov.

Čakajo na boljše čase
Odločitev o tem, kako bo z oddajo objektov v najem v prihodnje, bo znana v prvi polovici naslednjega leta. Fedja Pobegajlo, predsednik uprave Sava hotelov Bled, ki so bili do leta 2008 najemnik Vile Bled in so v njeno obnovo vložili dva milijona evrov, je povedal, da bodo, če se bo vlada odločila za novega najemnika, proučili pogoje za vnovični najem. Da je na odstop od najemne pogodbe vplivala kriza, pa so poudarili v družbi Sportina Group. “Z vlado intenzivno delamo na tem, da bi se sodelovanje nadaljevalo. V skladu z našo željo nadaljevati turistično dejavnost na Bledu iščemo druge poslovne modele,” so zapisali.

In kaj je z napovedanimi milijonskimi naložbami? Za Vilo Bled, Oranžerijo in Pristavo so pripravljeni idejni načrti, za gradnjo hotela na lokaciji Vile Viktorije pa so pridobili gradbeno dovoljenje. “Z realizacijo bomo počakali do spremembe splošnih gospodarskih razmer,” so pojasnili v Sportini.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.