Slovenija
11 ogledov

Športniki pozabili denar

Košarkarska zveza, ki je spregledala razpis, bo organizirala evropsko prvenstvo. Žurnal24 main
Razpis. Spregledali sta ga tudi nogometna in košarkarska zveza.

Ministrstvo za šolstvo in šport bo razveljavilo in ponovilo razpis za sofinanciranje športa.

Razlog je, da se na razpis ni prijavilo osem nacionalnih panožnih zvez, ki združujejo 45 tisoč ali več kot pol vseh registriranih športnikov. Razpis so spregledali v košarkarski, nogometni, plesni, lokostrelski, ribiški, ragbi in potapljaški zvezi ter v Težkoatletski zvezi Slovenije.

Osem milijonov

Znesek. Na javnem razpisu za izbor izvajalcev in sofinanciranje vsebin ter razvojnih in strokovnih nalog letnega programa športa na državni ravni v Republiki Sloveniji v letu 2011 je bilo na voljo 8,1 milijona evrov sredstev.

Objava na sveti večer
Res je bil razpis objavljen 24. decembra zvečer, vendar na ministrstvu za šolstvo in šport pravijo, da je bil "objavljen v enakem terminu kot prejšnja leta", informacije o razpisu pa so bile dostopne tudi na njihovih spletnih straneh.

Med neprijavljenimi "zagotovo izstopata košarkarska in nogometna zveza", ugotavljajo na ministrstvu. Na spletnih straneh nogometne zveze, ki združuje 257 klubov, smo našteli več kot 30 zaposlenih, pri košarkarski zvezi, ki združuje 138 članov, pa več kot 10. Mimogrede, ljudje, ki so spregledali razpis, bodo odgovorni za organizacijo evropskega prvenstva v Sloveniji, ki bo leta 2013.

Komentarjev, kako so lahko spregledali razpis in ali bo kdo odgovarjal, nam včeraj pozno popoldne ni uspelo dobiti. Generalni sekretar nogometašev Aleš Zavrl na naš klic ni odgovoril, Matej Avanzo iz košarkarske zveze pa nam je pojasnila obljubil v petek.

Grozila nepopravljiva škoda
"Nastali položaj, ko bi zaradi nepozornosti odgovornih v teh panožnih športnih zvezah brez materialnih pogojev za priprave in nastope ostala polovica slovenskih športnikov, predvsem mladih in perspektivnih, je nesprejemljiv. S tem bi bil okrnjen javni interes, opredeljen v nacionalnem programu športa, saj bi v razvoju slovenskega športa nastala nepopravljiva škoda, tako na področju kakovostnega in vrhunskega športa kot na področju športa otrok in mladine," razloge za ponovitev razpisa pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo in šport.

Košarkarska zveza je lani na razpisu dobila 276 tisoč evrov, nogometna in plesna zveza pa po 170 tisočakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.