Slovenija
63 ogledov

Spoznajte svoje gene

1/2
Žurnal24 main
Na forumu inovacij, ki se je odvijal v Cankarjevem domu, se je predstavilo tudi mlado podjetje Gene Planet, ki se ukvarja z analizo oziroma izračunom genskega profila.

Gene Planet so mlado podjetje, ki se ukvarja z analizo genskega profila. Dandanes je mogoče prebrati vzorec DNK vsakega posameznika. Testiranje DNK je uporabno v več namenov: iskanje genetskih bolezni, ugotavljanje sorodnosti, ugotavljanje istovetnosti, ugotavljanje pripadnosti vrsti ali populaciji.

Karakteristika genoma
DNK izločijo iz vzorca sline. Na podlagi tehnologije mikromrež določijo genske variacije, ki so ključ za določitev genetske predispozicije.

Personalizirano zdravstvo
V podjetju Gene Planet se zavedajo vse bolj personaliziranih zdravstvenih storitev. Z izračunom genskega profila boste vedeli, kakšna je vaša odzivnost na določeno zdravilo in ali ste dovzetni za stranske učinke. "Zdravila so narejena tako, da delujejo na celotno populacijo, vendar določeno zdravilo na nekoga deluje, na drugega pa ne," je poudaril predstavnik podjetja Marko Bitenc.

 

DNK

Geni so navodila za zgradbo in delovanje ljudi, živali, rastlin in vseh drugih živih bitij. Najdemo jih v celicah, ki gradijo vsa živa bitja. Geni so narejeni iz kemične spojine, imenovane DNK. 

Geni lahko tudi napovedujejo
Analiza oziroma izračun bo služil predvsem kot pomoč za ugotavljanje predispozicij, ali ste nagnjeni k določenim boleznim, kakšna je vaša odzivnost na določena zdravila, ali imate kakšne skrite talente, za katere niste vedeli, kdo so vaši predniki, kako ste si podobni z določenimi ljudmi. Geni določajo zmožnosti in sposobnosti posameznika.

Marko Bitenc je poudaril, da želijo "demokratizirati genetsko analizo za vse". Prav zato si bodo posamezniki lahko analizirali genski profil za približno 300 evrov. Ciljna skupina pa so ljudje, ki si želijo izboljšati način življenja na podlagi rezultatov analiz.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.