Slovenija
114 ogledov

Spraševali o lulanju

Za Tanjo Dular z direktorata za invalide je obrazec le kiks. Za škandalozno napa Žurnal24 main
Nesramno. Svetlikovi sestavili obrazec za invalide, v katerega bi vpisovali čas izločanja in odvajanja na WC.

“To je bil kiks, obrazca ni več,” je razburjenim udeležencem posveta YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa pojasnjevala Tanja Dular z direktorata za invalide ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. “Hoteli smo samo podatke, da bi v novem zakonu lažje opredelili bistvo osebne asistence,” je povedala, a se ni opravičila. Invalide je pozvala, naj posredujejo predloge.

Delo = mirovanje pravic
Več kot tri četrtine predlogov, ki vam jih pošiljamo že leta, pa niso bile sprejete,” pa ji je odgovorila Klaudija Poropat iz YHD. Edino, kar so Svetlikovi uradniki upoštevali, je ureditev, ki bo invalidom, če se zaposlijo, omogočila mirovanje in ne ukinitev prejemkov v času, ko delajo. Prav tako dodatek za pomoč pri varstvu in bodoče nadomestilo za enake možnosti ne bosta pogojena s premoženjem upravičencev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je dejal Davor Dominkuš z ministrstva za delo, zakon o socialnovarstvenih prejemkih določa novo višino minimalnega dohodka, ki se bo korigirala vsakih pet let. Zdaj za samsko osebo znaša 229 evrov, po novem pa bo 288 evrov. Če se bo hendikepirana oseba vključila v psiho-socialne programe ali programe aktivnega zaposlovanja, pa bo prejemala 364 evrov na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.