Slovenija
19 ogledov

Spravljajo se na sošolce

Tabla iStockphoto
Fantje na dieti, trinajstletnice kadijo. Komunikacija s starši se slabša, s šolo so nezadovoljni.

Blizu osem odstotkov slovenskih mladostnikov med 11. in 15. letom vsaj dvakrat na mesec trpinči svoje vrstnike. Trend izživljanja od leta 2002 do 2010 po ugotovitvah raziskave inštituta za varovanje zdravja (IVZ) narašča tako med dekleti kot fanti.

Pijani pred 13. letom

Delež mladih, ki so v enem letu vsaj trikrat sodelovali v pretepu, ostaja nespremenjen in je leta 2010 znašal dobrih 13 odstotkov. Na IVZ opozarjajo, da bodo morali biti odgovorni v prihodnje pozorni predvsem na pojavljanje novih oblik trpinčenja prek elektronskih komunikacij.

Raziskava IVZ med drugim kaže tudi, da se delež otrok, ki do 15. leta poskusijo kaditi, zmanjšuje in je leta 2010 znašal dobrih 29 odstotkov. Znižuje se tudi trend rednih kadilcev, razen med 13-letnimi dekleti. Delež mladostnikov, ki začnejo piti alkohol pred 13. letom, raste in znaša že 45 odstotkov.

Polovica ne mara šole

Okoli 14 odstotkov mladostnikov je obremenjenih s šolskimi obveznostmi. “Delež mladostnikov, ki so nezadovoljni s šolo, je močno narasel pri vseh starostnih skupinah in obeh spolih,” pravi Vesna Pucelj iz IVZ. Delež nezadovoljnežev znaša 35 odstotkov, med 13-letniki je takšna že več kot polovica. Slovenski mladostniki so v primerjavi z mladostniki drugih držav v šoli bolj obremenjeni in uspešnejši. Čeprav je odstotek mladostnikov, ki lahko komunicirajo s starši, še vedno visok, ima vse več mladih pri tem težave.

Komentarjev 1
  • dragec 09:30 30.avgust 2012.

    To je posledica stanja v družbi.