Slovenija
39 ogledov

Sprehajanje po novem režimu

Zaradi boljše socializacije mladičev in odraščajočih psov so v zavetišču za ukva Žurnal24 main
V zavetišču Ljubljana uvajajo nov režim sprehajanja pasjih sirot. "Psom želimo zagotoviti kvalitetno socializacijo, olajšati in skrajšati bivanje v zavetišču ter zagotoviti večjo varnost," poudarja Oman.

"Za spremembe smo se odločili po sedemletnih izkušnjah, saj želimo psom v zavetišču ponuditi še boljšo oskrbo. V preteklih letih so se sprehajalci prepogosto menjali, saj smo beležili kar 700 novih sprehajalcev letno. Vsak je seveda do psov pristopal drugače in jih vzgajal po svoje," nam pove Marko Oman, vodja zavetišča Ljubljana.

Oman nadaljuje, da je so nekateri sprehajalci vozili pse domov, puščali, da pse vodijo majhni otroci in jim pse celo privezovali okrog pasu, združevali nezdružljive pse ali jih nepooblaščeno in nekontrolirano hranili. "Prišlo je tudi do ugrizov, čeprav psov pred tem nismo ocenili za agresivne," poudari.

Potek sprehoda
V času uradnih ur se bo redni sprehajalec javil pri osebju, se vpisal v evidenco, odšel do psa, ki je na vrsti, ga pripel na povodec in odpeljal ven, psu omogočil opravljanje potreb ter omogočil nekaj začetnega sproščanja frustracije. Zatem bo psa umiril, izvedel nekaj poslušnostih vaj po programu in sodelovanje psa nagradil z igro ali sprehodom. Vaje se bodo nadaljevale v presledkih ves čas sprehoda. Po končanem sprehodu bo sprehajalec psa vrnil v njegov boks in vse posebnosti zapisal v dnevnik.

Pomemben stik s človekom
V zavetišču so psi prostorsko in socialno omejeni, zlasti na začetku, ko morajo vsaj 10 dni prebiti v karanteni. Ko mine obdobje izolacije, pa je primerno, da se za psa poskrbi tudi z bolj pestrimi možnostmi gibanja in socializacije. Oman poudarja, da ni dovolj, da se psu zagotovi le primerna fizična aktivnost, ampak je potrebno tudi dovolj kvalitetnega stika s človekom.

Kako postati sprehajalec psov?
Zavetišče je pridobilo strokovnjake, ki bodo s pomočjo dodatnega izobraževanja usposobili zainteresirane redne ali nove sprehajalce v kvalificirane pomočnike za izboljšano socializacijo in posledično povečano in hitrejšo možnost posvojitve.

Osnovni program bo zajemal osnovne vaje poslušnosti z uporabo klikerja, interaktivne igrače in priboljške. S tem programom bi sprehajalec pridobil osnove pravilnega sprehajanja psa. Ti sprehajalci bodo po zaključnem uvajanju lahko sprehajali pse pod mentorstvom izkušenih sprehajalcev in v naslednji stopnji tudi sami postali samostojni redni sprehajalci.

Pot do lažje posvojitve
Izkušeni redni sprehajalci bodo lahko deležni nadaljnjega izobraževanja, ki bo omogočalo prevzgojo psov v smislu socializacije. Ti sprehajalci bi težje vodljive pse prevzgojili v vodljive pse in jim tako omogočili lažjo posvojitev. Sodelovali bi pri razvrščanju psov v kategorije, dajanju napotkov za vodenje in bili mentorji novim sprehajalcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.