Slovenija
24 ogledov

Za Janšo 24 mesecev zapora

Ljubljana 12.09.11, Okrajno sodisce, sojenje v zadevi Patria, franci matoz, jane Žurnal24 main
Tožilec v zadevi Patria predlaga za Janšo 24 mesecev zapora, za Črnkoviča in Krkoviča pa po 22 mesecev zapora.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je tako poleg zaporne kazni za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo, prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča zahteval tudi po 37.000 evrov denarne kazni za vsakega.

Danes se je tako po letu in pol sojenja končal dokazni postopek. Ferlinc je sodišču predlagal, naj vseh pet obtožencev spozna za krive.  Tako med drugim za Janšo meni, da je sprejel najmanj obljubo plačila nagrade.

Oteževalne okoliščine prevladajo nad olajševalnimi

Tožilec je sicer kot olajševalno okoliščino za vse tri omenil njihovo predhodno nekaznovanost. Vendar je izpostavil, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najbolj pomembnejših funkcij v državi, predvsem Janša, ki je bil predsednik vlade, Krkovič pa je sodil v vojaški vrh države. "Ti dve funkciji sta bili izrabljeni za korupcijske delikte," je dejal tožilec.

Janši in Krkoviču je priznal njune državotvorne dosežke, a kot pravi, oteževalne okoliščine prevladajo nad olajševalnimi. Vsi trije so namreč svoj položaj, ki so si ga pridobili kot osamosvojitelji, politiki ali gospodarstveniki, izkoristili za nečastna dejanja, je nadaljeval Ferlinc.

"Niti en očitek ni zdržal"

Janša je v izjavi ob robu sojenja ponovil, da niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z njim "ni zdržal", tožilstvo pa da ni ponudilo niti enega dokaza: "Vse priče so obtožbe zanikale, niti enega dokaza tožilstvo ni ponudilo."

Ferlinc se mu je v pojasnilu predlagane kazni zdel političen, "približno tako kot vojaški tožilec pred 25 leti". Osebno žaljiv pa da je bil še bolj kot vojaški tožilec, je dejal Janša. Predlagana kazen se mu zdi popoln absurd.

"To je popoln absurd. Še večji absurd  pa je, da tožilec ob tem govori, da naj bi bil to zgled boja proti korupciji. Slovensko tožilstvo v zadnjih 20 letih ni vložilo niti ene obtožnice proti tistim, ki so izropali slovenski bančni sistem. Niti zoper tiste, ki so Slovenijo zdaj potisnili na sam rob mednarodne finančne pomoči. Tam je korupcija, tam so milijarde, a niti ene obtožnice," pa je Janša komentiral predlagano kazen.

Tega ne bi storil

Janšev zagovornik Franci Matoz je v zaključnem govoru dejal, da je obtožba v celoti nedokazana. Dokazov za to, da bi prejel obljubo podkupnine, po besedah odvetnika nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil.  

Brez Zagožna in Wolfa

Jožeta Zagožna in Walterja Wolfa sta tudi obtožena, vendar sta iz postopka izločena, Zagožen zaradi bolezni, Wolf pa je odšel v Kanado. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Komentarjev 27
  • Žvižgač 23:20 27.maj 2013.

    Ni kriv in pika, tudi Matoz je rekel da ni kriv.

  • dragec 22:33 27.maj 2013.

    JJ JE NEDUŽEN, KOT JE NEDUŽNA NJEGOVA URŠKA, BAGRA BRIGADIRKA BREZ ŠOLSKE IZOBRAZBE, VSE LOPOF - DO LOPOFA....V ZAPOR Z NJIMI

  • Mombly Pilot 22:03 27.maj 2013.

    samo preberi si trilogijo V IMENU DRŽAVE pa še to noben od piscev ne ŠURCA in ZGAGA nista bila sodno preganjana.Tako da je tukaj kar nekaj resnice .Kučan je omenjen samo koliko pa si sam preberi.Glede obtožnic zoper ...prikaži večr princa teme pa tudi opisuje kdo je POSKRBEL.BODI ŽE ENKRAT REALEN razen če nisi tako kot francejevi kateri so morali na dan napisati najmanj tri (3) komentarje in HVALITI svojega diktatorja.