Slovenija
28 ogledov

"Sprejeli bi begunce"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Bežijo iz Afrike. Iz Italije in Furlanije pozivi, naj jih sprejeme tudi Slovenija. Varuh: Vsem zagotoviti pravice.

Koper. "Za zdaj nismo prejeli informacij o zaprosilu za prevzem beguncev iz Italije," so nam odgovorili z ministrstva za notranje zadeve, a hkrati poudarili, da bi jih bila Slovenija pripravljena sprejeti.

Treba je zagotoviti enako obravnavo migrantov ne glede na to, od kod prihajajo, in ne glede na morebiten solidarnostni mehanizem.
Varuh človekovih pravic RS

"Če bi se zaradi vojne v Libiji močno in neobvladljivo povečal pritok migrantov v Italijo in bi se to na ravni EU ocenilo kot primer množičnega prihoda razseljenih oseb iz tretjih držav, ki se ne morejo vrniti v svojo matično državo, jim bo v državah članicah treba zagotoviti začasno zaščito," so pojasnili. Kam bi jih v primeru sprejema namestili, morda v prazne vojašnice, pa niso povedali.

Ne bodo v Zgoniku
Pozivi Italije, tudi sosednje dežele Furlanije - Julijske krajine, da bi morala severnoafriške begunce, ki množično prihajajo na otok Lampeduso, sprejeti tudi bližnja Slovenija, so namreč vse glasnejši. V Furlaniji se obetajo še dodatne namestitve, toda dotrajana vojašnica v občini Zgonik tik ob slovenski meji naj po zadnjih informacijah ne bi prišla v poštev.

Brez osnovne pomoči
"Poudarjamo, da morajo vse države, tudi Slovenija, vse ljudi, ki bežijo pred nevarnostjo in potrebujejo mednarodno zaščito, sprejeti in spoštovati njihovo pravico do obravnave prošnje za azil," so za Žurnal24 povedali v Amnesty International (AI) Slovenije. Podobno je poudaril tudi varuh človekovih pravic RS. V AI so še izpostavili, da jih zelo skrbi, da številni begunci na Lampedusi niso bili deležni niti osnovne humanitarne pomoči, kot so medicinska oskrba, streha nad glavo, odeje in dostop do sanitarij, in da od Italije pričakujejo, da čim prej pove, kam jih bo razselila.

Komentarjev 1
  • privat 08:07 16.januar 2013.

    naj se Slovenija ne igra rešiteljev!! Imeli smo begunce iz Yu pa ni noben skrbel za njih!!!! govora je bilo koliko stanejo...noben pa ni pogledal da nobenega denarja niso ONI sprejeli!!