Slovenija
27 ogledov

Sprejeli le enega tujca

Specializanti na ortopediji opozarjajo, da se, medtem ko pišejo članke za profes Žurnal24 main
Anesteziologi. Na UKC Ljubljana manjka od 20 do 30 anesteziologov. Za zaposlovanje tujih (pre)strogi pogoji.
Nekateri zdravniki soglasij ne bodo vrnili
Vračanje soglasij. V ljubljanskem UKC včeraj soglasja za delo po rednem delovnem času ni vrnil še noben zdravnik. "Odločitev za dodatno nadurno delo je svobodna odločitev vsakega zdravnika posameznika," pravi predsenik Fidesa Konrad Kuštrin. Nekateri zdravniki zaradi namere vlade, da zniža plačilo dežurstev, soglasij ne nameravajo vrniti. V UKCL sicer predvidevajo, da bodo v tem tednu opravljali skoraj poln program. V UKC Maribor pričakujejo, da bodo soglasja vrnili vsi zdravniki in da bo delo po starem začelo teči konec tedna.

Sedem anesteziologov – iz Srbije, Slovaške, Makedonije in Bolgarije – se želi zaposliti na UKCL. "Če bi bilo možno, bi jih zaposlili takoj," pravi Vesna Novak Jankovič, predstojnica kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok. "Specialist anesteziolog iz tujine mora pred sklenitvijo delovnega razmerja pri nas opraviti izpit iz slovenskega jezika na visoki ravni, nostificirati diplomo, opraviti strokovni izpit in nostrifikacijo specialističnega izpita na ministrstvu za zdravje – to pa traja povprečno več kot eno leto," razlaga Novak Jankovičeva.

Podeljena ena licenca
Izpit iz slovenščine ni pogoj za zdravnike, ki prihajajo iz Evropske unije, tudi postopek za priznanje kvalifikacij je bistveno lažji. "Zdravniška zbornica ne ovira prihoda tujih zdravnikov k nam. Vendar pa vztrajamo, da so zaradi varnosti pacientov enako strokovno usposobljeni kot slovenski zdravniki in da izpolnijo pogoje, ki jih je predpisal zakonodajalec in ne ZZS," pravijo na Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so v zadnjih dveh letih prejeli le vlogo zdravnika. Ta je specializacijo opravil v EU in so mu zato tudi izdali licenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.