Slovenija
52 ogledov

Sprejeta novela zakona o državnem tožilstvu

Barbara Brezigar nasprotuje nadzoru dela tožilcev, ker naj bi posegal v njihovo Žurnal24 main
Poslanci so na današnjem zasedanju državnega zbora v okviru junijske seje z 49 glasovi za in 30 proti sprejeli novelo zakona o državnem tožilstvu.

Na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so zakon pripravili, pojasnjujejo, da je novela potrebna zaradi uskladitve po prenosu pristojnosti nad tožilstvom.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je med današnjo predstavitvijo novele izpostavil, da novela poleg uskladitve zaradi prenosa tožilstva pod notranje ministrstvo tudi ureja nekatere določbe, ki so se v praksi pokazale za nejasne ali nepotrebne. Hkrati bodo večje vsebinske spremembe državnotožilskega zakona po ministrovih napovedih v obravnavo poslali jeseni.
Ena novosti novele je odprava obveznega posvetovanja vodje državnega tožilstva s kolegijem o ustreznosti kandidatov za državne tožilce. Na ministrstvu so v fazi obravnave zakona večkrat poudarili, da se z odpravo posvetovanja razbremenjuje tožilce, hkrati pa prenaša večjo odgovornost na vodje tožilstev.

Novost bo tudi prenos pravne podlage za izdajo pravilnika o štipendiranju pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve. Tožilci se bodo še naprej primarno izobraževali na centru za izobraževanje v pravosodju, vendar bo ta moral pridobiti predhodno mnenje notranjega ministra.
Nekatera usposabljanja bodo potekala tudi v okviru ministrstva za notranje zadeve. Novela obenem ureja še področje podelitve priznanj tožilcev ob dnevu pravosodja. Novela tudi natančneje opredeljuje pogoje za mirovanje funkcije. Tako se tožilcem omogoča opravljanje funkcije državnega sekretarja ali ministrovanja kjer koli v sistemu vlade, po prenehanju te funkcije pa jim bo omogočena vrnitev na staro delovno mesto.

Novela na roke Brezigarjevi?

Mediji so sicer namigovali, da naj bi to določilo v zakonu spremenili zato, da bi nekdanja generalna tožilka in sedanja državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar lahko odšla v kabinet predsednika vlade. Gorenak je danes ta namigovanja zavrnil in zatrdil, da Brezigarjeva v premierjev kabinet ne bo odšla.

Noveli sta nasprotovali opozicijski Pozitivna Slovenija in SD, saj ne podpirata prenosa tožilstva pod okrilje notranjega ministrstva, novela pa usklajuje ravno ta prenos. Hkrati oporekajo tudi nekaterim vsebinskim rešitvam novele, denimo odpravi obveznega posvetovanja.
Maša Kociper je danes poudarila, da kratko posvetovanje na kolegiju gotovo lahko pripomore h kakovosti odločanja. Tudi Majda Potrata iz SD je opozorila, da odločanje o kadrih ni vsakodnevna funkcija, zato odprava posvetovanja ne pomeni bistveno razbremenitev, ampak le koncentracijo moči.

Komentarjev 1
  • 1111 13:40 12.junij 2012.

    ...gologlavi bebo je barvno slep!!!