Slovenija
31054 ogledov

Sprejeta odločitev glede šolanja prihodnji teden

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Zaprtje je bilo dodatno varovalo za širjenje virusa, pravi ministrica.

Vlada je pravkar odločila, da se v ponedeljek otroci vrnejo nazaj v vrtce, učenci v šole, dijaki in dijakinje pa v šole, je sporočila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.
Dijakinje in dijaki prvih treh letnikov se v šolo vračajo po modelu C, torej teden dni v šoli, teden dni na daljavo. Katera skupina dijakov se bo prihodnji teden vrnila v šole, tisti, ki so bili zadnji teden doma ali tisti, ki so bili pred lockdownom tri dni v šoli, bodo odločali ravnatelji in ravnateljice, ki naj bi sporočilo o tem posredovali že danes. Dijaki četrtih letnikov bodo v šolah ves čas.

Vlada danes o redefiniciji semaforja

Vlada bo sicer danes razpravljala o redefiniciji semaforja ukrepov za omejevanje covid-19. "Kolikor razumem, bo kljub spremembam semaforja, glavna prioriteta, da šolarji in dijaki ostanejo v šolah in da se začne varno vračanje v visokošolskih zavodih," pravi Kustečeva. 

"Moj glas je vedno visoko povzdignjen in se borim za to, da vzgojnoizobraževalni proces poteka v vrtcih in šolah," pravi ministrica Simona Kustec. 

Maske ostajajo obvezne

Učenci od 6. do 9. razreda ter dijaki in dijakinje bodo morali nositi maske ves čas, razen pri športni vzgoji. Učenci od 1. do 3. razreda pa v skupnih prostorih in gibanju po šoli. Maske morajo nositi tudi zaposleni, ki se morajo, če niso cepljeni, tedensko redno testirati. 

Kustec: Prosim, razumite, da gre za dobronameren ukrep

Šolarjem in dijakom bodo omogočili možnost samotestiranja. "Na ministrstvu ocenjujemo, da je ta ukrep v boju proti virusu dobrodošel in dobronameren in ga prosim razumite zgolj na takšen način," pravi ministrica. Šole bodo v prihodnjih dneh dobile informativni film o samotestiranju, projekt pa bo v naslednjih dneh podrobno predstavljen ravnateljem in ravnateljicam. Datum začetka testiranja še ni znan. 

Interes za samotestiranje slab

Interes za samotestiranje je slab, v osnovnih šolah bi se samotestiralo 20 odstotkov učencev, v srednjih šolah pa 18 odstotkov učencev. Kustečeva odgovora na to, kaj je razlog za tako nizko zaupanje, nima. "Bistveno je, da vsi skupaj in vsak posebej naredimo čim več za to, da šolski prostori ostanejo varni in da se bo šolanje do konca šolskega leta nadaljevalo v šolah," pravi ministrica. "Razumem, da gre za ukrep, ki mora imeti v sebi dodaten element zaupanja in da se bo potem, ko se bo izkazalo, da gre za samopomoč posameznikom in celotnemu prostoru, ta rešitev uporabljala naprej," dodaja ministrica in poudarja, da bo samotestiranje prostovoljno in brezplačno.  

Kako z maturo, če je zapovedana karantena?

Ministrica še nima odgovora, kako bo potekalo izvajanje mature za dijake, ki bodo v tem času zaradi koronavirusa v karanteni. "Po prvem maju je na vrsti pisanje eseja, do takrat bomo preigrali scenarije in jih naredili take, da bodo razumevajoči, življenjski in takšni, da bodo omogočili dijakom in dijakinjam, če ne bodo imeli resnih težav, da tudi odpišejo ta preiskus," pravi ministrica. Kot pravi, so se lani, vse te težave razrešile same od sebe.
NPZ bodo potekali brez kakršnih koli prilagoditev.  

Glede študentov še ne vedo kako

Fakultete ostajajo odprte za izvedbo vaj do 10 študentov in za izpitne termine. "Želimo si, da bi vrata fakultet lahko odprli za vse," pravi ministrica. Hibridni model izvajan oktobra, ni bil optimalen, zato zdaj iščejo druge možnosti, ki bi bile varne in kvalitetn, ne pa za vsako ceno.  

Športne dejavnosti naj bi se vrnile na situacijo pred zaprtjem

Glede izvajanja športa ministrstvo predlaga, se vrnemo nazaj na situacijo pred zaprtjem. "Ocena je, da je to izvedljivo, vendar moramo dobiti še zdravstveno oceno varnosti," razlaga ministrica, ki, kot pravi, ta trenutek še ne more zagotoviti ničesar, saj bo o tem razpravljala še vlada. Začela naj bi se nacionalna tekmovanja, treningi športnikov in rekreativne dejavnosti v sklopu omejitev, kot jih narekuje NIJZ. Odločitev naj bi bila znana v nekaj dneh. 

 

 

Komentarjev 13
  • Detel5ica 08:28 09.april 2021.

    Tale Kustečeva sploh ni tip političarke. Govori kar nekaj, ima zelo skromen besedni zaklad,kljub temu je visokošolska učiteljica.

  • Janez_53 21:01 08.april 2021.

    "Moj glas je vedno visoko povzdignjen in se borim za to, da vzgojnoizobraževalni proces poteka v vrtcih in šolah". Gospa ministrica, ta vaša izjava je VELIKA LAŽ!!! Govorite le takrat, ko vam je dovoljeno, pa še takrat ste zmedeni!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:05 08.april 2021.

    O ti revše zblojeno Kustečevo. Kakšne to blebetaš. Ministrica še nima odgovora, kako bo potekalo izvajanje mature za dijake, ki bodo v tem času zaradi koronavirusa v karanteni. Kot pravi, so se lani, vse te težave razrešile same od sebe. ...prikaži več. Ljudje božji, to je naša ministrica za šolstvo.