Slovenija
26 ogledov

"Sprejete so bile napačne odločitve"

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Revizija. Računsko sodišče zanima, ali bo šesti blok pokopal slovensko energetiko.

Izguba. Obstaja velika verjetnost, da bo proizvodnja električne energije v šestem bloku termoelektrarne (TEŠ), ko bo ta dokončan, nekaj časa prinašala izgubo. Kot ocenjujejo na Računskem sodišču bi izguba lahko nastala zaradi padca cene električne energije, emisijskih kuponov in cene premoga.

Neuradno naj TEŠ v svoje načrte ne bi vračunaval prave cene premoga, pač pa kot smo že večkrat opozarjali, prenizko. Kar pomeni, da bodo stroški višji od prikazanih. Je pa seveda malo verjetno, da pravih cen premoga v TEŠ-u in Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) ne bi poznali.

Ker se investicija vrtoglavo draži, obstaja tudi tveganje, da bo zmanjkalo finančnih sredstev za dokončanje šestega bloka, Zato bi imel investitor HSE velike denarne težave. To pa bi lahko ogrozilo infrastrukturo v celotnem energetskem sektorju.

Državno poroštvo

“Želimo ugotoviti kakšna tveganja obstajajo za unovčenje 440-milijonskega državnega poroštva za ta projekt,“ je v izjavi povedal Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča: “Želimo ugotoviti, kakšen vpliv bo to imelo na razvojne prednosti slovenske energetike.“ Sprašujejo se ali imata vodstvi obeh družb – HSE in SOD-a pripravljene realne scenarije za nadaljne financiranje investicije v TEŠ 6.

V 8 letih prva revizija

Čeprav so pristojni, tudi protikorupcijska komisija, za projekt TEŠ 6 že pred leti zahtevali revizijo je to prva revizija Računskega sodišča. Doslej so se vedno izgovarjali, češ da za to ni zakonske podlage. “Če bi resnično želeli vedeti, kaj se dogaja s projektom, bi morali pogledati tudi delovanje TEŠ-a, tega pa zakonsko nismo mogli,“ še danes razlaga Igor Šoltes nekdanji predsednik Računskega sodišča.

“Pristojnosti Računskega sodišča se končajo na pragu TEŠ-a,“ pravi tudi zdajšnji šef sodišča. Zato so se zdaj pregledovanja lotili naokoli. Najprej bodo pregledali vpletene državne družbe. Revizija bo trajala nekaj mesecev, zato si v tem času nadejajo sistemskih sprememb s katerimi bi dobili pristojnosti tudi za revidiranje družb v posredni lasti države. Torej tudi TEŠ-a in Premogovnik Velenje. Premogovnik je namreč močno vpleten v projekt TEŠ 6.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.