Slovenija
23 ogledov

Spremba taktike, v "Koaliciji Za otroke gre!" podpisov za referendum ne bodo več zbirali

podpisi Anže Petkovšek
Koalicija "Za otroke gre!" podpisov za pobudo za referendum o noveli zakona, ki izenačuje pravice istospolnih parov z drugimi, ne bo več zbirala, saj jih imajo dovolj. Zdaj si prizadevajo, da bi bil referendum čim prej, najbolje okoli božiča.

Iz Koalicije "Za otroke gre!" so sporočili, da podpisov za razpis referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bodo več zbirali, saj je bilo oddanih 48.146 podpisov, kar je dovolj za vložitev zahteve za referendum. Pobudniki referenduma morajo namreč za vložitev zahteve za referendum vložiti 40 tisoč overjenih podpisov. 

Rok za zbiranje podpisov do konca novembra

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je namreč obvestil Koalicijo "Za otroke gre!", da z današnjim dnem lahko nadaljujejo zbiranje podpisov, rok za zaključek zbiranja podpisov pa je 26. november. Ustavno sodišče je namreč pretekli teden na podlagi ustavne pritožbe, ki jo je vložila koalicija "Za otroke gre!" razveljavilo sklep državnega zbora, ki je marca zavrnil razpis referenduma o noveli z utemeljitvijo, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. 

Referendum na eno od decembrskih nedelj?

Za otroke gre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po razglasitvi odločitve ustavnega sodišča so v Koaliciji "Za otroke gre!" sicer napovedali, da bodo podpise še zbirali, saj so, kot je povedala Metka Zevnik, mnogi sporočali, da bi želeli oddati podpis, zato jim bodo dali možnost za to. Zdaj svoje privržence vabijo, da se čim bolj posvetijo pripravam na referendum, ki bo, kot napovedujejo, na eno od decembrskih nedelj. Da bo referendum okoli božiča, je še preden je ustavno sodišče odločilo o pritožbi, že napovedal vodja opozicije Janez Janša. 

NSi: Najbolje bi bilo zakon umakniti

Sodelovanje v referendumski kampanji proti noveli zakona, ki izenačuije pravice istospolanih parov z drugimi, so napovedali v NSi. V kampanji bodo delovali samostojno in v sodelovanju z drugimi, je napovedala predsednica Ljudmila Novak. V NSi sicer obžalujejo, da  pri nas ni predvidenega postopka, da bi lahko novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je DZ sprejel marca, v dogovoru s predlagatelji umaknili in se tako izognili referendumu.

Sovražni govor v času božiča

V ZL medtem menijo, da je glede na okoliščine  edina stvar, ki jim preostane, to, da se aktivno zavzamejo za dokončno uveljavitev zakona. V ZL namreč poudarjajo, da je odločba, ki jo je spisalo ustavno sodišče, še vedno prazna in vztrajajo, da referenduma ne bi smelo biti. 

To, da si Koalicija za otroke gre želi referendum decembra, po mnenju Matrja T. Vatovca ni naključno. "Seveda bi bil to idealen čas za takšno kampanjo, sploh z retoriko, ki smo jo že videli, se pravi tudi sovražni govor, ki prihaja s to kampanjo," je ocenil. 

Da bi referendum uspel, mora po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • dragec 08:46 28.oktober 2015.

    Tvojim rumenim se gre za otroke, ta baba na sliki sploh nima otrok (jalova), tega idiota je pametna baba zapustila, enako kot je pleškota zapustila prva žena. Ja pa še to, katoliške družine se masovno ločujejo in otroke prepustijo na ...prikaži več skrb družbi - in njim se gre za otroke - GNOJ

  • dragec 08:43 28.oktober 2015.

    Sem že vzel apaurin, ko zagledam sliko vašega velikega vodje

  • dragec 08:41 28.oktober 2015.

    Zaenkrat sem KLOBASA