Slovenija
4110 ogledov

"Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino."

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
"Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo, ob večjih stvareh, ki se dogajajo v parlamentu, komunicirava," pravi Matej Tonin in poudarja, da je NSi pripravljena sodelovati z vlado.

 Ob 19. obletnici ustanovitve NSi njen predsednik Matej Tonin napovedal prenovljen in osvežen program. "Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino," pravi Tonin. 

Prenovljen temeljni program stranke naj bi potrjevali na novembrskem kongresu. Sredinski pogled zagovarjajo tako pri pogledu na ekonomijo kot pri pogledu na svet. 

Pripravljeni sodelovati z vlado

Ob tem je Tonin ponovno poudaril, da je stranka NSi, ki pred letom dni s premierom Šarcem pri sestavljanju vlade ni našla skupnega jezika, pripravljena sodelovati. "Sprejmemo tudi, da lahko vladna koalicija sodeluje naprej v utečeni smeri, kot je do sedaj," je povedal Tonin. 

Zanima jih predvsem financiranje šolstva

"Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo, ob večjih stvareh, ki se dogajajo v parlamentu, komunicirava," pravi ToninZadnje tema, o kateri sta razpravljala, je po Toninovih besedah financiranje šolstva. V NSI, kjer si prizadevajo za 100 odstotno financiranje zasebnega šolstva v celoti, so že drugič na pogovor povabili ministra za šolstvo Jerneja Pikala. 

"Od zakona do zakona, od projekta do projekta"

Projektno sodelovanje z vlado Tonin vidi v obliki sodelovanja "od zakona do zakona, od projekta do projekta". "Mi ne želimo podpisovati nobenega dogovora, ker imajo sedanji koalicijski partnerji in tudi Levica težave s tem, da se podpisani dogovori ne držijo. Tudi koalicijski poslanci o tem odkrito govorijo v parlamentu," je opozoril.

Ocenil je, da trenutno sodelovanje vlade in Levice ne omogoča strukturnih reform in razvojnega preboja. V NSi si pri tem želijo reform in sodelovanja predvsem na področjih zdravstva, trga dela ter državnih investicij.

Spomnil je na partnerstvo za razvoj, ki je obstajalo v preteklosti. "Morda ne bi bilo napačno, če bi ta koalicija razmišljala o kakšnem takšnem partnerstvu za razvoj. Gre za to, da se opoziciji ponudi predloge zakonov še preden pridejo v formalno proceduro," je dodal.

Sicer vladi napoveduje, da bo mandat uspela pripeljati do konca. "Mislim, da bodo vzdržali brez večjih težav in napetosti. Lahko vidite, da so kljub vsem napetostim vsi mirno, pridno, tiho in vztrajajo naprej," je dodal. Vezanje proračuna na zaupnico je po Toninovi oceni smiselno. "To pomeni, da vso to repenčenje odpade. Tisti, ki so zraven, morajo pač proračun podpreti, če pa nisi zraven, pa vlada razpade," je še pojasnil.

Komentarjev 8
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:35 07.avgust 2019.

    zakaj so praktično vse stranke za 100% državno financiranje? Provizije od Albancev do Katarcev in Saudijskih Arabcev. Denar ne smrdi, smrdijo politikantski prostituti.

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 21:13 05.avgust 2019.

    [ Toninova ponudba Šarcu ] Simptomi demence skesanega kolaboranta.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:41 05.avgust 2019.

    tudi Tonin je zavohal,da se bo dalo pri 2. tiru in predoru pokasirati!! Bližje koritu več na tekoči račun!! Vsi so isti samo za svoje riti skrbijo in kradejo kot srake!!