Slovenija
45196 ogledov

Sprememba glede izdaje osebne izkaznice

osebna izkaznica Žurnal24 main
Veljati je začel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo skupaj z novelo zakona o osebni izkaznici omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki.

Nove osebne izkaznice bodo po napovedih začeli izdajati v začetku prihodnjega leta.

Zakon daje pravno podlago za vključitev elektronske identitete in digitalnega potrdila za elektronski podpis na novo osebno izkaznico. Na podlagi novele zakona o osebni izkaznici, ki že velja, uporabljati pa se začne decembra, bosta namreč na novi biometrični osebni izkaznici dve sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti.

To bo državljanom omogočilo razpolaganje z elektronsko identiteto visoke stopnje zaupanja, poleg tega bo mogoče osebno izkaznico uporabiti tudi v postopkih, v katerih sedaj uporabljamo kartico zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica bo tudi nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis, ki bo omogočal elektronsko podpisovanje dokumentov.

Naročilo težko slabih 49 milijonov

Objavljeno je tudi že javno naročilo za izdelavo elektronskih osebnih izkaznic v obdobju desetih let. Ocenjena skupna vrednost naročila je 48,89 milijona evrov brez DDV. Rok za oddajo ponudb pa se izteče 17. avgusta.

Predvideno je, da bodo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje začeli izdajati v začetku prihodnjega leta. S tem stare izkaznice ne bodo nehale veljati, izdaja novih pa bo predvidoma prinesla nekaj evrov višje stroške.

Osebna izkaznica Slovenija Pozor, z novim letom prihajajo nove osebne izkaznice!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • bobubob 09:03 08.avgust 2021.

    (ON) In nanjo naj zapišejo še 'cepilni status'. Pa še št. aktivnega bančnega računa (min. za digitalizacijo pa bo podatkovni bazi državljanov in banke povezalo tako, da v primeru deaktivacije TRR postane OI neveljavna). In globa za neupoštevanje PCT bo ...prikaži večbo kar takoj avtomatsko bremenila TRR kršitelja. Po potrebi se lahko 'kaznivo dejanje ogrožanja zdravja poštenih državljanov' sporoči tudi sodišču....(OFF) Me zanima, kakšni biometrijo imajo na OI - migranti. Ali pa štejejo le še necepljene?

  • Donald_Williams 09:59 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦