Slovenija
5595 ogledov

Sprememba pri davku na RTV prispevek

Novice: Informativni program RTV Slovenija zapušča še en znan obraz Anže Petkovšek RTV Slovenija
Ministrstvo za finance je dalo v javno razpravo predlog sprememb zakona o DDV, s katerim bi v nacionalno zakonodajo prenesli najnovejše spremembe evropske zakonodaje na davčnem področju.

Na podlagi dogovora članic EU s konca lanskega leta v Sloveniji uvedli nižjo stopnjo DDV tudi za elektronske publikacije, ne le fizične. Finančni ministri EU so namreč oktobra lani po več letih dosegli dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih knjig ter časopisov. Članice lahko tako po novem tudi za elektronske publikacije uporabljajo znižane stopnje, nekatere pa tudi super znižane in ničelne stopnje DDV. Spremembe so bile uveljavljene novembra s posodobitvijo direktive EU glede stopenj DDV, ki se uporabljajo za knjige, časopise in periodične publikacije.

Ministrstvo tako predlaga, da se tudi za elektronske publikacije (knjige, časopise in periodične publikacije) uvede znižana 9,5-odstotna stopnja DDV. Kot pojasnjujejo, bi se v primeru, ko bi se učinek znižanja stopnje DDV odražal v temu ustreznem znižanju končnih cen teh elektronskih publikacij in bi tako koristi imeli tudi potrošniki, uvedba nižje stopnje lahko odražala tudi v izboljšanju dostopnosti elektronskih publikacij njihovim bralcem. Ob nespremenjeni potrošnji bi to pomenilo milijon evrov nižje proračunske prihodke. 

Sprememba bi davčni obravnavi RTV prispevka

Zakonski osnutek predvideva tudi uskladitev oprostitve prispevka za RTV plačila DDV s sodno prakso Sodišča EU na podlagi sodbe iz junija 2016. Medtem ko prispevek za RTV po trenutni ureditvi obravnava plačilo za obdavčljivo, vendar ne obdavčeno transakcijo, saj je zanjo predpisana oprostitev plačila DDV, bi bilo po novem opredeljeno, da plačilo te obvezne dajatve ne predstavlja plačila za opravljeno storitev in zato ni predmet DDV.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 08:59 03.april 2019.

    Edina prava davčna korist bi bila, da se preneha zaračunavati to obvezno dodatno obdavčevanje državljanov.. !!

  • Avatar Asfilanna
    Asfilanna 00:25 03.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top ********************************************************************************************** Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com