Slovenija
63 ogledov

Sprememba ustave zaradi financiranja zasebnih šol

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
V ustavo naj se zapiše, da se javno šolstvo financira iz javnih sredstev, financiranje zasebnih šol naj se uredi z zakonom, predlaga SD.

Stranka SD predlaga dopolnitev ustave, po katerem bi javno financiranje osnovnega šolstva veljalo izrecno za javne šole, medtem ko bi bilo ureditev financiranja zasebnih osnovnih šol prepuščena zakonu. Ob tem v stranki zagotavljajo, da ne gre za poskus zaobiti nedavno odločbo ustavnega sodišča. Odločno tudi nasprotujejo varčevanju v šolstvu.

Zdajšnji drugi odstavek 57. člena ustave pravi, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. V SD pa želijo to dopolniti tako, da bi se drugi odstavek glasil, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se v javnih šolah financira iz javnih sredstev.

Za financiranje zasebnih šol posebni zakon

S tem želijo po besedah strankine nekdanje poslanke Majde Potrata doseči, da bi država osnovnošolsko izobraževanje po ustavi obvezno financirala v javnih osnovnih šolah, medtem ko bi imel zakonodajalec možnost, da bi financiranje zasebnih osnovnih šol uredil posebej z zakonom.

Po besedah strankinega glavnega tajnika Dejana Levaniča želijo odpraviti tudi argument, ki ga je v svoji zadnji odločbi uporabilo ustavno sodišče, ko je menilo, da je treba omenjeni drugi odstavek razumeti tako, da je država dolžna financirati osnovno šolstvo tako v javnih kot zasebnih osnovnih šolah.

V SD zatrjujejo, da pri tem ne gre za poskus, da bi zaobšli nedavno odločbo ustavnega sodišča, s katero je to DZ naložilo, naj v enem letu izenači financiranje javnih programov v javnih in zasebnih osnovnih šolah, kot tudi ne poskus ukinitve financiranja zasebnih šol.

Zatrjujejo tudi, da predlog v ničemer ne posega v utečeno razmerje med javnim in zasebnim osnovnošolskim izobraževanjem. "Določa le, da je primarna skrb države na področju osnovnošolskega izobraževanja zagotavljanje financiranja javnih šol iz javnih sredstev," je zapisano v obrazložitvi predloga.

Predlog za začetek postopka mora vložiti vsaj 20 poslancev

Predlog so v četrtek poslali vsem koalicijskim partnerjem, danes pa ga bodo poslali še vsem preostalim parlamentarnim strankam. Upajo na široko podporo, pri čemer bo nedvomno odločilna podpora SMC. Predlog za začetek postopka za spremembo ustave mora sicer vložiti najmanj 20 poslancev.

V SD so danes izrazili tudi odločno nasprotovanje varčevalnim rezom v šolstvu, ki jih je pred dnevi predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar.

Po besedah njenega predhodnika Jerneja Pikala se rezi ne izvajajo v pravem času. "Uvajati predlagane stvari sredi šolskega leta je skrajno neodgovorno. So stvari, ki jih lahko delate sredi leta, ampak te zagotovo niso povezane z organizacijo dela z otroki, saj to prej ali slej za sabo potegne širše posledice," je opozoril.

Strankino zdajšnjo poslanko Marijo Bačič skrbi ukinitev plačevanja učne pomoči učencem, ki imajo odločbe. Opozorila je, da omenjeni učenci ne bodo končali izobraževanja, v kolikor ne bodo dobili učne pomoči. Tudi sicer je zanjo ukinjanje plačevanja učne pomoči nedopustno in slovensko šolstvo vrača "veliko let nazaj".

Na vprašanje, ali bo SD zaradi predlaganih ukrepov zavrnila rebalans proračuna, Bačičeva odgovarja, da se po njenem mnenju to ne bo zgodilo, da pa je potreben dogovor. Levanič pa k temu dodaja, da stranka ne grozi z izstopom iz vlada, sporoča le, da je takšno varčevanje nesprejemljivo.

Komentarjev 5
  • Janez_53 09:14 17.januar 2015.

    Slovensko javno šolstvo je na solidnem nivoju, kdor pa želi svoje otroke šolati na "boljših" šolah, pa naj to plača!!! Saj ni res, da bi država morala financirati vse, kar si nekdo izmisli!

  • Tupamaros 07:45 17.januar 2015.

    Ti kolhozniki iz SD in ZL ne razumejo razlike med kvantiteto in kvaliteto, ki je očitna med javnim in zasebnim.

  • nina 20:04 16.januar 2015.

    To delajo z namenom,da uničijo še tisto,kar je dobrega ostalo.Uničujejo zdravstvo,šolstvo podjetja so pa večinoma uničili.Naj rajši ukinejo razne agencije.katere so same sebi namen pa cerkvene dajatveki sploh niso potrebne.Tisti,ki jih rabi pa naj jih plačuje.Zapori so pri nas bolj ...prikaži več hoteli kot zapori in še in še......