Slovenija
47066 ogledov

Sprememba: V tej regiji bi morali spet zapreti lokale

odprtje lokalov Saša Despot
Epidemiološke razmere se slabšajo v jugovzhodni Sloveniji, regiji, kjer so od ponedeljka odprte terase lokalov. Sedemdnevno povprečje primerov v teh regiji je glede na včerajšnje podatke 45, ( še včeraj so bili na meji 42), kar pomeni, da ne izpolnjuje več pogoja za rumeno fazo.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4700 PCR testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 15,7 odstotka, kar je nekoliko več kot dneva prej, večraj je ta delež znašal 12,5 odstotka, dan prej pa 13.7. 

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo:

V Celju imajo 35 novih okužb, v Žalcu 18, v Slovenski Bistrici 15, v Kamniku 16, Kranju 24, v Škofji Loki 17. V obalno-kraški regiji izstopata Izola z desetimi novimi okužbami, Koper jih ima 38. V Ljubljani je bilo včeraj potrjenih 91 novih okužb, v Mariboru pa 26. 

Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 90 oseb, sedem jih je umrlo.

"Glede 14-dnevne inicence okužb je razvidno, da je ta nekoliko nižja, kot smo poročali včeraj, danes znaša 503, včeraj je znašala 510.Večjih sprememb ni opaziti, obalno-kraška regija ostaja tista, ki ima najvišjo incidenco in je 815, najboljše podatke imajo v posavski in jugovzodni regiji. Velja poudariti, da se razmere slabšajo v koroški regiji, ki ima drugo najvišjo 14- dnevno incidenco," je stanje po regijah komentirala vladna govorka Maja Bratuša. 

7-dnevna incidenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Vlada sprejema ukrepe glede na stanje okužb v zadnjih sedmih dneh, oziroma glede število novih okužb v zadnjem tednu na 100 tisoč prebivalcev, na neslavnem prvem mestu je še vedno obalno-kraška, sledita koroška in gorenjska regija. 

14-dnevna incidenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Na spodnjem delu lestvico je prišlo do pomembne spremembe. Če imajo v Posavju še vedno najmanj novih okužb, se je jugovzhodna pomaknila višje, incidenca je zdaj 216.

Sedemdnevna incidenca za celotno Sloveniji po podatkih NIJZ znaša 764, nekoliko več kot včeraj ( 762). Slovenija je še vedno obarvana v oranžno, obalna-kraška regija je še naprej  v rdečem, posavska in jugovzhodna regija sta v rumenem, vendar le na osnovi odloka ministrstva za gospodarstvo, ki je tem regijam od ponedeljka dalo zeleno luč za odprtje teras lokalov. 

Bodo v tej regiji znova zaprli lokale?

Zemljevid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Ti dve regiji sta glede na odločitev vlade prejšnji teden še vedno obarvani v rumeno, vendar pozor:  "Kot sem poudarila že včeraj, se epidemiološke razmere v jugovzhodni Sloveniji poslabšujejo, novi podatki kažejo, da je povprečje primerov v teh regiji glede na nove podatke 45, ( še včeraj so bili na meji 42). To pomeni, da ta regija ne izpolnjuje več pogoja za rumeno fazo. Stanje v obalno-kraški regiji, ki je sicer v rdečem, se počasi izboljšuje," je komentirala vladna govorka. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V bolnišnicah krivulja upada

V bolnišnicah se danes zdravi 506 pacientov, 21 manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 90 pacientov, 1 manj kot v soboto. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 49 pacientov. Iz bolnišnic pa je bilo včeraj skupaj odpuščenih 63.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • Avatar Lion007
    Lion007 21:41 09.marec 2021.

    S čebelicami, kavo in pirom se kovid-21 prenaša 100x hitreje. Fuck off

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:15 09.marec 2021.

    Vsem je že jasno, da gre Covid pač svojo pot....bolj se paziš, kasneje ga dobiš. Ukrepi vlade so bili dobri v tem, da so uvedli obvezne maske v zaprtih prostorih, da ti nevzgojeni ljudje ne kihajo direktno v obraz...Vsi ostali ...prikaži več ukrepi pa so bili in so nepotrebni, ter škodljivi..... Tisto, ko niso hoteli s kadri pomagati domovom za upokojence pa je itak neke vrste genocid.. Jasno, je, da bodo področja, ki so včeraj bila rdeča, danes zelena in obratno, ker gre za naravno prekuženost..Butalci..

  • igor52 17:42 09.marec 2021.

    A smo sposobni tem pacientom onemogočiti vstop v parlament? Saj mi je že kdo kdaj skakljal po živcih s svojimi nebulozami, ampak tole je ušlo izpod kontrole. Ta vlada evidentno dela na tem, da se obsedno stanje ne bi končalo. ...prikaži več. Pa sem prebolel precej težko obliko kovid pljučnice in recimo, da so mi stvari razmeroma jasne.