Slovenija
141498 ogledov

Sprememba zakona: Bomo imeli dodaten praznični prost dan?

Leto 2022 Profimedia
Z dodatnim prostim dnevom bi se prihodki iz proizvodnej preusmerili v storitveni sektor, predvidevajo predlagatelji novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) s prvopodpisano Janjo Sluga predlaga, da je, kadar dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati dela prosta dneva, padeta na soboto in nedeljo, dela prost tudi ponedeljek.
S tem bi, kot pravijo v predlogu novele zakona, ki je že v parlamentarni proceduri, delavkam in delavcem, zagotovili njihovo osnovno pravico do počitka in prostega časa, ki ga lahko zagotovijo sebi in bližnjim, sprememba pa bi pozitivno vplivala tudi na družinsko in socialno življenje.

Za bolj zadovoljne in motivirane zaposlene

Prav tako naj bi ukrep, ob dejstvu, da je delovno okolje pri nas precej intenzivno, pozitivno vplival tudi na zadovoljstvo in motivacijo zaposlenih, kar bi povečalo storilnost in produktivnost, menijo nepovezani poslanci, finančne posledice za proračun in BDP pa bi bile zanemarljive.

"Dopolnitev zakona bi imela spodbuden učinek na določene gospodarske panoge, še posebej tiste, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela, kot so na primer turistični in gostinski sektor, področje kulturnih dejavnosti in industrije srečanj, saj bi se zlasti v teh panogah okrepila zasebna potrošnja, dohodki pa bi se prerazporedili iz proizvodnega v storitveni sektor," ocenjujejo NeP s prvopodpisano Janjo Sluga. Za sprejemanje novele zakona je predviden skrajšan postopek, poslanci pa naj bi novelo zakona obravnavali novembra.

Štirje koledarsko povezani prazniki na vikend v povprečju na šest let

V Sloveniji imamo štiri tovrstne koledarsko zaporedne praznike, ki so hkrati tudi dela prosti dnevi, in sicer 1. in 2. januar, 1. in 2. maj, 31. oktober in 1. november ter 25. in 26. december. Letošnje leto je glede praznikov, ki so padli na vikend, rekordno leto. Od 13-ih praznikov, ki so dela prosti dnevi, jih je 9 padlo na soboto ali nedeljo. 

V povprečju vsako leto 5 do 6 praznikov, ki so dela prosti dnevi, pade na soboto ali nedeljo. To, da dva zaporedna praznika padeta na vikend, kot se je letos zgodilo za 1. in 2. maj pa se zgodi še redkeje, v povprečju vsakih šest let.

Prva naslednja praznika, ki sta tudi dela prosta dneva in padeta na soboto in nedeljo, bosta 1. in 2. januar 2022. 

 

Komentarjev 31
  • Fulmmer 14:20 15.oktober 2021.

    Baje bo vsaka prva nedelja v mesecu dela prost dan.....

  • elat 10:58 12.oktober 2021.

    Popravek: prva naslednja dva praznika, ki padeta na soboto in nedeljo, sta 25. in 26. december 2021.

  • munja 16:44 10.oktober 2021.

    Aha, volitve se bližajo pa bi delili bonbončke (neumnosti). Raje socialo pošteno porihtajte in naredite selekcijo, da ne bodo lenuhi, ki se jim pod nobenim pogojem ne da delat, dobili toliko kot tisti, ki so je res potrebni, oz, nimajo ...prikaži več drugih možnosti preživetja.