Slovenija
56 ogledov

Spremembe bi, a ne vsi

Žurnal24 main
Drugi krog. Štefan Tisel se je vanj uvrstil z 39,74, Marko Diaci pa z 29,7 odstotka glasov.

Šentjur. Aktualni župan Štefan Tisel (SD) je bil prepričan v zmago v prvem krogu, a mu je slavje preprečil protikandidat Marko Diaci iz Gibanja za Občino Šentjur. Diaci ni politični neznanec, saj je že bil poslanec stranke SMS v državnem zboru. Sprva je kazalo, da si Šentjurčani želijo sprememb, a je Tislu v zadnjem tednu že obljubila podporo večina v občinski svet izvoljenih strank. Tislu sicer občani očitajo opravljanje več funkcij hkrati, branje beril pri mašah in kadrovanje sorodnikov. Neopaženi nista ostali niti dve aferi, prva v zvezi z igriščem in obnovo Ipavčeve hiše. Diaci pa je prepričan, da ena od večjih slovenskih občin potrebuje profesionalnega župana.

Skrb za sočloveka
Zdravnik. Štefan Tisel. Šestinpetdesetletni zdravnik, specialist urolog, zaposlen v Splošni bolnišnici Celje, je tudi magister znanosti in poslanec v državnem zboru, funkcijo župana pa opravlja neprofesionalno. Je predsednik Rdečega križa v Šentjurju, član številnih komisij in odborov ter poje pri moškem pevskem zboru.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj bi morali postoriti v dobro 
občanov?
Temeljni cilj ostaja enakomeren razvoj celotne občine. Pospešeno bomo obnavljali ceste, gradili vodovod in kanalizacijo ter obnavljali šole in vrtce. Z izgradnjo športne dvorane in kulturnega centra bo Šentjur še prijaznejši. V ospredju bo skrb za sočloveka, prisluhnili bomo vsem družbenim skupinam.

Napovedovali ste zmago v prvem krogu. Ste bili zato nad rezultatom razočarani?

Sem prepričljiv zmagovalec prvega kroga in sem prepričan v podporo tudi v drugem. Večina strank (SDS, SLS, NSi, DeSUS, SD) mi je že izrazila podporo.

Očitajo vam, da opravljate več funkcij hkrati. Boste še poslanec SDS?
Izkazalo se je že, da to prinaša le prednosti. Odkar sem poslanec, prebijem na občini še več časa, imam pa tudi dobre sodelavke in sodelavce. Verjetno pa bom čez dve leti moral izbirati med funkcijo poslanca ali župana, in takrat se bom odločil za zadnjo.

Znižati prispevek
Podjetnik. Marko Diaci. Devetintridesetletni magister ekonomije in poslovnih ved, inženir elektrotehnike ter samostojni podjetnik je mož in oče sina, živi v lastnem stanovanju v enem od blokov v Šentjurju. V prostem času rad kolesari, igra nogomet in košarko ter prebira strokovno literaturo in zgodovinsko leposlovje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Trije največji problemi ta hip, ki jih je treba čim prej rešiti v dobro občanov, so ...
Nujni so izgradnja navezovalne ceste Dramlje–Šentjur, dokončanje kanalizacijskega omrežja in priklop na čistilno napravo, znižanje komunalnega prispevka in izgradnja kulturnega centra.

Kako boste reševali zadolženost, če bo denarja v proračunu še manj?

Občina je zadolžena za 4,3 milijona evrov. Treba bo upoštevati zakon o javnem naročanju, biti racionalen, transparenten ter učinkovit pri črpanju denarja iz evropskih skladov in prek državnih razpisov.

Kako bi zagotovili nova delovna mesta?
Privabiti bi bilo treba potencialne investitorje, aktivirati javno-zasebno partnerstvo, urediti prostorske pogoje za poslovno-obrtne cone (obrtna cona sever, Hotunje in Kozjansko ob bodoči navezovalni cesti Dramlje–Šentjur) ter korektno sodelovati z lokalnimi gospodarstveniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.